Eén van de reactoren in de centrale van Chooz

Europese stroomprijzen pieken enorm na problemen met Franse kerncentrales

De Europese stroomprijzen stijgen tot grote hoogte nadat in Frankrijk twee grote kerncentrales onverwacht onbeschikbaar zijn verklaard, één ervan ligt vlak bij de grens met België. De twee centrales zijn goed voor 10 procent van de Franse nucleaire capaciteit. Hun afschakeling maakt de internationale stroommarkten nog nerveuzer dan ze al waren, door de hoge gasprijzen.

De stroomprijzen in West-Europa zijn de afgelopen dagen nog hoger gestegen dan ze de afgelopen maanden al deden. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om groothandelsprijzen, de prijzen die energieleveranciers betalen aan de producenten.

Een acute oorzaak van de prijsstijging van vandaag, is een probleem bij twee Franse kerncentrales. De twee centrales van stroomproducent Electricité de France (EDF) zijn mogelijk voor langere tijd niet-beschikbaar omdat er defecten zijn vastgesteld bij één van de twee centrales, in Civaux, in het midden van Frankrijk.

Soortgelijke reactoren

In de centrale van Civaux werden in oktober, bij een controle van reactor 1, fouten vastgesteld in de leidingen van de noodkoelingssystemen: scheurtjes door corrosie. EDF heeft daarna beslist om ook reactor 2 stil te leggen en te controleren. Ook daar werd hetzelfde probleem vastgesteld.

Uit voorzorg heeft EDF daarna beslist om ook de kerncentrale van Chooz, vlak bij de Belgische grens, ter hoogte van Dinant stil te leggen. De twee reactoren van die centrale zijn namelijk van hetzelfde type (N4 voor de kenners) als die in Civaux. Zij zullen nu ook worden gecontroleerd op defecten, laat EDF weten in een persbericht.

De eerste reactor van Chooz werd donderdag stilgelegd, de tweede reactor zal zaterdag worden stilgelegd. Volgens de voorlopige planning van EDF zullen ze op 23 januari weer in gebruik kunnen worden genomen; die in Civaux respectievelijk op 31 maart en 30 april.  

Prijsstijgingen

De reactoren van Chooz werden in het jaar 2000 in gebruik genomen, die van Civaux in 2002. Ze behoren tot de modernste en krachtigste van Frankrijk, met een vermogen van bijna 1,5 gigawatt. (Ter vergelijking: de zwaarste reactoren in België hebben een vermogen van 1 gigawatt.)

Samen zijn de vier reactoren goed voor 10 procent van de Franse nucleaire capaciteit. Hun afschakeling maakte de stroommarkten de afgelopen uren nog nerveuzer dan ze al waren. 

De Franse en Duitse stroomprijzen voor levering in 2022 zijn nu naar een recordniveau gestegen, met een piek van 1.200 euro per megawattuur op donderdag. 

Frankrijk moet nu al stroom importeren, terwijl het doorgaans stroom exporteert. Maar van de 56 kernreactoren die het land telt, zullen er eind deze week 14 niet beschikbaar zijn, waardoor er dus gevoelig minder productiecapaciteit is.

De prijsstijgingen gelden ook voor de Belgische markt: die prijzen stegen donderdag met 12 procent, tot ruim 235 euro per megawattuur.

De spectactulaire stijging van de stroomprijzen kan je duidelijk zien op deze grafiek

Bron: Elexys

De stroommarkten waren door een samenloop van vele factoren al enorm nerveus, legt Johan Albrecht, energie-econoom aan de universiteit van Gent uit.

Vooral de gasprijs speelt daarbij een belangrijke rol. Die breekt record na record

Energie-econoom Johan Albrecht (UGent)

"Vooral de gasprijs speelt daarbij een belangrijke rol. Die breekt record na record. Sinds begin november is die letterlijk verdubbeld. Daardoor wordt de stroom van gascentrales heel duur."

"Ook is de CO2-prijs heel hoog en dat wordt net als de gasprijs doorgerekend in de groothandelsprijzen. En vawege het weer - we hebben heel weinig wind en zon - is het rendement van onze windparken en zonnepanelen veel minder dan gebruikelijk. Al die factoren samen zorgen voor heel veel druk op de markten en heel hoge prijzen in West-Europa", concludeert de professor.

Meest gelezen