©  BELGA

Tips van Steven Van Gucht voor veilige feestdagen: “Eerst een testje, dan een feestje”

Op de wekelijkse persbriefing van het Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht enkele tips gegeven om de feestdagen zo veilig mogelijk door te komen. “Zet ramen en deuren open”, zei hij onder meer.

gjs

LEES OOK. Thuis een veilig eindejaarsfeestje organiseren: hoe doe je dat?

De feestdagen staan voor de deur en concrete beperkingen zijn er niet voor wat we in ons eigen huis doen. Maar, zo raadt Steven Van Gucht aan, “beperk uw contacten”. “Nodig niet te veel mensen uit. Er zijn geen specifieke beperkingen, maar hou het bij een kleine kring van genodigden en liefst dezelfde mensen op Kerstmis en op Nieuwjaar. Dat maakt een groot verschil. Hoe minder volk, hoe beter.”

Waar je het best ook op let: draag een mondmasker waar dat kan en als je ziek bent, blijf dan thuis en kom niet samen met anderen. “Test jezelf ook. Eerst een testje, dan een feestje.”

Heel belangrijk ook volgens Van Gucht: hou het feest bij wie het grootste huis heeft en denk aan een goede ventilatie. “Zet ramen op kipstand, laat de dampkap opstaan en laat de binnendeuren openstaan. Als u een CO2-meter hebt, aarzel dan niet om die te gebruiken. Als de waarden te hoog worden, ga dan even naar buiten of zet de ramen helemaal open.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER