Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdFeestdagen

‘Eerst een testje, dan een feestje’: Steven Van Gucht geeft tips voor veilige feesten

‘Eerst een testje, dan een feestje’: Steven Van Gucht geeft tips voor veilige feesten
Beeld Thomas Sweertvaegher

Testen, ventileren en contacten beperken. Tijdens de wekelijkse persconferentie over de evolutie van de coronacijfers in ons land heeft viroloog Steven Van Gucht enkele tips gegeven om de feestdagen veilig door te komen. We zetten ze even op een rij.

• Een eerste belangrijke tip: beperk uw contacten. “Er zijn geen specifieke maatregelen, maar hou het toch op een kleine kring van genodigden. De regel geldt: hoe minder volk, hoe beter”, klinkt het. Probeer ook om zowel met kerst als met nieuwjaar dezelfde mensen uit te nodigen. 

• Ook het dragen van een mondmasker is belangrijk. Net als thuisblijven als je je ziek voelt. 

• “Test uzelf vooraleer u samenkomt, ook wanneer u zich niet ziek voelt. Eerst een testje, dan een feestje”, klinkt het.

• Ook verluchting is zeer belangrijk, aldus Van Gucht. Zo organiseer je het feest het best bij wie het grootste huis heeft. “Zet ramen op kiepstand, laat de dampkamp aanstaan en zet de binnendeuren open.” 

• “Als u beschikt over een CO2-meter, aarzel zeker niet om die te gebruiken. Worden de waarden te hoog, ga dan even naar buiten of zet de ramen volledig open.”