© BFM

Werken aan Antwerpse Ring in volle gang, “ook al zie je ze niet meteen”

Op het viaduct van Merksem richting Nederland zijn dit weekend ingrijpende werken aan de gang. Een controle wees uit dat een brugvoeg dringend hersteld moest worden. Om verdere schade aan het viaduct te vermijden, werkt de aannemer nu dag en nacht om het euvel te verhelpen. Tussen de afritten Deurne en Merksem moet het verkeer over één rijstrook passeren. Daardoor ontstond zaterdagochtend een file tussen Berchem en Merksem, en besliste het Vlaams Verkeerscentrum de Liefkenshoektunnel richting Nederland tolvrij te maken.

David Van Turnhout
Bron: Eigen verslaggeving

LEES OOK. Dit weekend ernstige hinder verwacht op Antwerpse Ring richting Nederland door herstelling in Merksem

“Wie via de Antwerpse Ring naar Nederland wil, moet dit weekend rekening houden met zo’n zes kilometer stapvoets verkeer tussen Berchem en het viaduct van Merksem”, zegt Peter Bruynickx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Zolang het nodig is, maken we de Liefkenshoektunnel tolvrij zodat het verkeer richting Nederland kan omrijden. Dat doen we niet standaard, maar wel wanneer we zien dat de files te lang worden. Zoals het er nu uitziet, zouden de werken tegen zondagnacht, volgens plan, afgerond moeten zijn.

 ©  BFM

Gilles Van Goethem van het Vlaams Agentschap Wegen en verkeer benadrukt dat de herstellingswerken dringend en noodzakelijk waren om verdere schade aan de brug te vermijden. “Zo’n viaduct bestaat uit grote delen die aan elkaar verbonden zijn met metalen brugvoegen. Die zetten uit en krimpen in, maar vangen ook de schokken van het verkeer op. Dat maakt ze gevoelig voor schade Als we ze dan niet meteen herstellen, kan het probleem zich uitbreiden. Gevaar is er echter nooit geweest.”

Niemand te zien

“De werken worden uitgevoerd door een aannemer die specifiek gespecialiseerd is in brugvoegen”, zegt Van Goethem. Zo zijn er waarschijnlijk niet al te veel. Omdat de onderdelen zich voor een groot deel onder het wegdek bevinden, zijn niet alle herstellingswerken zichtbaar. “Het zou wel eens kunnen dat automobilisten er voorbij rijden en denken dat er niemand aan het werk is”, zegt Bruynickx. Maar er wordt wel degelijk hard gewerkt om alles op tijd af te ronden. Ook bepaalde materialen zullen moeten uitharden, waardoor de werken tijdens die periode even stil komen te liggen.

 ©  BFM

Ondanks de gezegende leeftijd van het viaduct wees een recente controle uit dat er geen problemen zijn met de andere brugverbindingen. Na dit weekend kan de brug er vermoedelijk weer voor een tijdje tegen, tot ze wordt afgebroken voor de Oosterweel.

 ©  BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER