©  EPA-EFE

Nederland krijgt bikkelharde lockdown vlak voor kerst: bijna alles op slot en contacten thuis sterk aan banden gelegd

In Nederland is zaterdagavond een harde lockdown aangekondigd. De noorderburen staan heel wat strenge maatregelen te wachten vanaf zondag 5 uur ’s ochtends: winkels en horeca moeten toe, geen bezoek meer aan de bioscoop of musea en een vervroegde sluiting van alle scholen. Ook het kerstfeest thuis moet en petit comité. De maatregelen gelden tot tenminste 14 januari. “Dan zullen we evolueren hoe het verder moet”, zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.

evdg
Bron: De Telegraaf

LEES OOK. Nederland gaat in strenge lockdown: remmen zij te hard, of zijn wij te naïef?

“We staan hier vanavond met een somber gemoed, en ik denk dat veel mensen die nu zitten te kijken, dat ook zullen voelen.” Zo begon premier Mark Rutte zijn toespraak zaterdag naar aanleiding van strengere maatregelen tegen de verspreiding van de omikronvariant. “Een ingelaste persconferentie, vier dagen na de vorige, dat belooft niet veel goeds. In een zin samengevat: Nederland gaat vanaf morgen nog een keer in lockdown, nog een keer op slot. Dat is onvermijdelijk vanwege de golf die met de omikronvariant op ons afkomt.” Ingrijpen is nodig “om erger te voorkomen”, aldus de regeringsleider.

Winkels toe, slechts twee contacten thuis

Vanaf morgen moet dus bijna alles dicht in Nederland. Het betekent voor veel noorderburen een schrale kerst, zonder bezoek aan restaurants, cafés, musea of andere cultuurinstellingen, en ook zonder shopping. Een kappersbezoek zit er ook niet meer in, net als andere niet-essentiële contactberoepen: zo moeten bijvoorbeeld ook schoonheidsspecialisten en masseurs de deuren sluiten.

De norm voor thuisbezoek gaat terug naar twee mensen. Ook buiten geldt een maximum groepsgrootte van twee mensen. Tijdens de feestdagen gaat de maximale groepsgrootte binnen en buiten omhoog naar maximaal vier mensen vanaf 13 jaar. Wel komt er een uitzondering voor de feesten: dan mogen de Nederlanders vier mensen ontvangen.

Het hele onderwijs en de buitenschoolse opvang moeten dicht tot en met ten minste 9 januari. Op 3 januari besluit de Nederlandse regering of het onderwijs na 10 januari weer open kan. Basisscholen zouden al dicht zijn tot en met 9 januari vanwege de kerstvakantie. Voor het hoger onderwijs stond de kerstvakantie tot en met 3 januari gepland. Ook de buitenschoolse opvang moet toe.

Voor essentiële zaken en diensten komt een uitzondering op de sluitingsmaatregelen. Zo mogen de supermarkten, bakkers, drogisten, apotheken, banken en hypotheekverstrekkers de komende weken blijven draaien tot uiterlijk 20 uur ’s avonds. Ook blijft afhalen mogelijk in restaurants.

Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Alle binnensportlocaties gaan dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.

De maatregelen zouden zeker tot 14 januari duren. Dan volgt een nieuwe persconferentie over de evolutie van de verspreiding van het virus.

Schrap zetten

Vrijdag kreeg het kabinet van Rutte het advies om tot strengere maatregelen over te gaan om de opkomende omikronvariant te kunnen afremmen. En dat hoewel de besmettingscijfers in het land momenteel nog in dalende lijn zitten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht immers dat omikron vlak na de jaarwisseling delta inhaalt en het meest zal voorkomen in Nederland. Dat zou betekenen dat de verpleegafdelingen en de intensive cares zich weer schrap moeten zetten voor een nieuwe golf coronapatiënten, een golf die mogelijk groter is dan eerder. Om een nieuwe golf besmettingen zo veel mogelijk te dempen, werden dus nieuwe beperkingen geadviseerd. “Er zit een golf aan te komen die je nog niet in de cijfers ziet, maar als we nu niet ingrijpen, zijn we te laat”, aldus Rutte.

 ©  EPA-EFE

De Nederlandse corona-experts benadrukten tijdens de persconferentie hoeveel onbekende factoren er op de Nederlandse volksgezondheid afkomen door de sterk gemuteerde variant. “We weten niet hoe ziek je ervan wordt, en dat kan nog enige tijd duren voordat we data hebben. Dat ligt complex. We weten niet hoe de ziekenhuisbezetting zal zijn, maar in Engeland zien we wel een sterke toename van het aantal opnames.”

“Dat is een flinke tegenvaller, want dat zet ons terug. We weten ook dat de boostervaccinaties een opfrissing geven van het afweersysteem, waardoor de bescherming weer toeneemt. (...) Maar we maken ons te veel zorgen. En dus hebben we extra maatregelen geadviseerd, strenge maatregelen, helaas.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER