© ATV

Protest tegen goudraffinaderij in woonwijk houdt aan: “Oogt als een kantoor, maar achter de gevel zit een chemische fabriek”

Antwerpen -

Zondag kwamen opnieuw burgers, voornamelijk Joodse, samen aan de Jacob Jacobsstraat in Antwerpen om te betogen tegen de aanwezigheid van goudraffinaderij Value Trading in de buurt. “We steken geen politiecombi’s in brand en we vernielen geen etalages, maar protesteren zullen we blijven doen.”

Patrick Van de Perre

LEES OOK. Bewoners joodse wijk willen goudraffinaderij weg uit stadscentrum: “Ze maken ons ziek”

LEES OOK. De Diamantwijk: “Bij momenten loop je hier over straat met miljoenen in je zakken”

Met ruim vijfhonderd protesteerden ze zondagmiddag. De Joodse buurtbewoners willen dat goudraffinaderij Value Trading uit de buurt verdwijnt. “De raffinaderij stoot ziekmakende dampen uit, die ervoor zorgen dat veel mensen in de buurt ziek worden. Wij hebben recht op gezonde lucht”, zegt buurtbewoner Aaron Mordechai van den Berg.

Value Trading, vroeger bekend onder de naam Tony Goetz, is sinds 2002 actief in de Jacob Jacobsstraat en verwerkt mijnengoud, oud goud en oud zilver. In juni diende de raffinaderij een aanvraag in voor de verlenging van haar omgevingsvergunning. Daarop dienden buurtbewoners bijna tweeduizend bezwaarschriften in.

In september adviseerde het Antwerpse college om de raffinaderij een vergunning van maximaal drie jaar te verstrekken met het oog op een herlocatie. Het dossier ligt nu bij de provincie, die in januari een beslissing moet nemen.

“Extreem zware zuren”

De omwonenden nemen geen vrede met een tijdelijke vergunning. Om hun eisen kracht bij te zetten, nodigden ze zondag Thomas Goorden uit. De burgeractivist en natuurkundige is onder andere bekend als klokkenluider in de PFOS-affaire rond 3M in Zwijndrecht.

“Bij Value Trading wordt goud opgelost in extreem zware zuren. De chemicaliën die het bedrijf nodig heeft, worden hier niet alleen gebruikt, maar ook opgeslagen en afgevoerd. Het gebouw oogt als een kantoor, maar achter de gevel bevindt zich een chemische fabriek. En dat is totaal onverantwoordelijk”, zegt Thomas Goorden.

Voorlopig is het wachten op een beslissing van de provincie over de vergunningsaanvraag. Maar sommige buurtbewoners zouden liever zo lang niet wachten. “We moeten ons afvragen of het niet beter is om naar de rechtbank te stappen en in kort geding te vragen om het bedrijf stil te leggen”, zegt Aaron Mordechai van den Berg.

Verband met kanker?

Tot een rechtszaak komt het voorlopig nog niet. Wel zijn de omwonenden van plan om te blijven protesteren. “En terecht”, zegt Thomas Goorden. “Net zoals met 3M werd in dit dossier aanvankelijk elk risico geminimaliseerd. In de vergunning van 2002 werd gezegd dat er maximaal vijftig kilogram goud per dag mocht behandeld worden. Een aantal jaren later was dat al 250 kilogram per dag.”

De burgeractivist vindt dat een bedrijf zoals Value Trading sowieso niet in een woonbuurt thuishoort. “Gerenommeerde artsen, van onder andere het Universitair Ziekenhuis in Leuven, zien een verband tussen het bedrijf en gevallen van kanker bij buurtbewoners. Dat zegt genoeg.”

Value Trading, dat een verhuis op korte termijn niet ziet zitten, zegt ieder kwartaal een officiële luchtmeting en een jaarlijkse watermeting te zullen laten uitvoeren door SGS. Ook zegt het bedrijf dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat kanker aan het bedrijf relateert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen