Beeld uit archief

Een elektrische auto, maar geen oprit of garage? Vraag een elektrische laadpaal aan binnen 250 meter van je thuis

Als je met een elektrische auto rijdt, maar thuis geen laadpaal kan zetten, dan zal je er bij je gemeente Ć©Ć©n kunnen aanvragen binnen een straal van 250 meter van je woning. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis. Het is aan de gemeente om dan goed te keuren of en waar er een laadpaal kan komen.

80% van het laden gebeurt thuis en op het werk. Maar lang niet iedereen heeft thuis een garage of oprit om een eigen laadpunt te plaatsen. Daarom kan je nu al een laadpaal in je buurt aanvragen als er binnen een straal van 500 meter geen laadpunt beschikbaar is. De Vlaamse regering heeft beslist om die afstand te verminderen tot 250 meter.

Het is vervolgens aan de gemeente om te beslissen of en waar de laadpaal mag komen. Volgens Alex De Swaef van EV Point, een bedrijf gespecialiseerd in oplaadinfrastructuur, zullen gemeenten de vraag van de burger gemakkelijk volgen: ā€œDe druk van burgers in zero-emissiezones zal groot zijn als ze enerzijds verplicht worden om voor groener transport te kiezen en anderzijds niet de faciliteiten hebben om aan die verplichting te voldoen.ā€

35.000 laadpunten tegen 2025

De nieuwe maatregel moet helpen bij het plan van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) om tegen 2025 in Vlaanderen 35.000 laadpunten te hebben. Tegen 2030 zouden dat er al 100.000 moeten zijn. Daarvoor zijn er onder andere ook 8.4 miljoen euro aan subsidies voorzien voor bedrijven die investeren in publiek toegankelijke laadpalen. En langs grote verkeersassen zullen er om de 25 kilometer snelladers komen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar drukbezette laadpalen, daar kan extra capaciteit bijkomen.

Herbeluister het gesprek met Alex De Swaef van EV Point, een bedrijf gespecialiseerd in oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, in "De Ochtend" op Radio 1 :

Meest gelezen