Aalter schenkt geld snelheidsovertredingen aan fonds voor verkeersslachtoffers: "Hebben geld niet nodig"

Aalter zal vanaf volgende lente het geld dat binnenkomt via snelheidsovertredingen doorstorten naar twee goede doelen. Het gaat om centen uit gemeentelijke GAS-boetes. Volgens de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) is Aalter de allereerste gemeente in Vlaanderen die geld van boetes doorstort. 

Gemeente Aalter zal vanaf april 2022 het geld dat binnenkomt via snelheidsovertredingen doorstorten naar twee goede doelen: het fonds voor Ouders van Overleden Slachtoffers en het Fonds Emilie Leus. "We hebben het geld als gemeente niet nodig", zegt burgemeester Pieter De Crem (CD&V). 

"Egoïstisch rijgedrag moet eruit"

"We zijn een financieel gezonde gemeente", zegt burgemeester De Crem. "Deze goede doelen zijn ervaringsdeskundigen in de schade die te hoge snelheid en onverantwoord rijgedrag teweeg brengen. Met de extra inkomsten kunnen ze nog meer en beter sensibiliseren."

De bedoeling van snelheidsboetes is om de verkeersveiligheid te verhogen en niet om centen voor de gemeente binnen te halen
burgemeester Pieter De Crem (CD&V)

In Aalter geldt sinds begin dit schooljaar een algemene zone 30 in de dorpskernen.  Sommige inwoners beweren op sociale media dat de gemeente nu vlot overtreders GAS-boetes geeft voor overdreven snelheid om zo de gemeentekas te spijzen. "Onzin", laat De Crem weten.

Vlaamse primeur

Aalter is de allereerste Vlaamse gemeente die het geld van gemeentelijke snelheidsovertredingen doorstort naar goede doelen, dat blijkt toch uit een navraag bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). 

Onze boodschap blijft 'alcohol en rijden botst. Hopelijk denken de mensen daar aan tijden de komende feestperiode

Vincent Leus, oprichter Fonds Emilie Leus

Het Fonds Emilie Leus is alvast blij met het initiatief; "Voor ons is dat een kerstgeschenk," zegt Vincent Leus van het Fonds. "Wij wisten van niets, het is een complete verrassing." Volgens Leus zal het geld goed besteed worden. Ondermeer om verkeersslachtoffers fysisch en psychisch te  steunen. Maar altijd met een onderliggende boodschap: "We hopen dat iedereen in de komende periode van feesten ook altijd zal denken aan de boodschap die we meegeven met het Fonds Emilie Leus 'alcohol en rijden botst', besluit Vincent Leus.  

Meest gelezen