Ratingbureau Moody’s: “De groeimarkten gaan een moeilijk economisch herstel tegemoet, maar Azië kan het beter doen dan andere regio’s”

De groeimarkten gaan gebukt onder de coronacrisis. Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s zullen die markten voor heel wat uitdagingen komen te staan in hun streven naar een economisch herstel. “Maar Azië zal het waarschijnlijk beter doen dan andere regio’s”, aldus Atsi Sheth, managing director bij het ratingbureau.

Verschillende ontwikkelde landen zijn de economische gevolgen van de coronacrisis intussen te boven gekomen. Uit cijfers van de Nationale Bank van België blijkt bijvoorbeeld dat Belgische economie in het derde kwartaal is gegroeid met 1,8 procent. Daarmee is het niveau van economische activiteit van voor de coronacrisis intussen bereikt en overstegen.

Renteverhogingen in het westen

De centrale banken van de belangrijkste economieën hebben vorige week aangekondigd dat ze het stimulusbeleid gaan afbouwen. De Federal Reserve zet bijvoorbeeld het opkoopprogramma volledig stop in maart 2022 en verwacht tot drie keer toe de rente te verhogen. De Bank of England heeft tijdens de jongste rentevergadering beslist om het belangrijkste rentetarief op te trekken van 0,1 naar 0,25 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de komende maanden het opkoopprogramma afzwakken, maar heeft geen plannen om de rentes in 2022 naar boven bij te stellen.

In de groeimarkten loopt het allemaal niet zo’n vaart. De herstelbeweging moet in die landen nog worden ingezet. “Aangezien de vaccinatiegraad nog steeds achterblijft en de Omikron-variant zich wereldwijd begint te verspreiden, is de vraag in veel opkomende markten nog niet terug op het niveau van vóór de pandemie”, merkte Sheth op in een interview met CNBC.

“De pandemie had een grotere impact op de Aziatische groeimarkten dan op de ontwikkelde economieën. De recessie trof de groeimarkten in het algemeen zwaarder dan de ontwikkelde economiën”, voegde ze eraan toe.

Grootse uitdagingen

Volgens haar staan de groeimarkten voor grootse uitdagingen. “Maar er zijn toch belangrijke verschillen tussen de groeimarkten”, vervolgde ze. “In Azië bijvoorbeeld, zie je dat de regio het relatief beter doet dan sommige andere regio’s.”

Hoewel de vraag in Azië sterk blijft en sommige beperkingen aan de aanbodzijde afnemen, zijn er complicaties die risico’s inhouden. De Chinese groeivertraging is een punt van zorg. Dat is onder meer het gevolg van de problemen in de Chinese vastgoedsector. De Chinese vastgoedgigant Evergrande werd enkele weken geleden voor het eerst sinds het begin van zijn schuldensaga benoemd als wanbetaler.

“We gaan ervan uit dat deze vertraging geen kenmerken van een financiële crisis zal hebben,” voegde zij eraan toe. “Wat er in de vastgoedsector gebeurt, zal worden afgeschermd en zal niet leiden tot besmetting in de financiële sector.” Ook de hoge inflatie speelt sommige Aziatische landen parten.

(evb)

Meer