BELGA/WAEM

Ziekenhuizen roepen zwangere vrouwen op zich te vaccineren: "Coronababy's erg vroeg geboren en weken weg bij mama"

Ziekenhuizen UZ Gent en AZ Monica in Deurne roepen zwangere vrouwen op om zich te laten vaccineren om er zo voor te zorgen dat ze niet weken gescheiden worden van hun pasgeboren baby's. Door een coronabesmetting kan een moeder lang op intensieve zorg liggen en mag ze geen contact hebben met het kind. Dat wordt, als de mama erg ziek is, ook vaak veel te vroeg geboren. "We proberen de eerste weken vast te leggen met foto's en dagboekjes."

Als zwangere vrouwen ziek worden van een coronabesmetting kan dat niet alleen voor hen gevolgen hebben, maar ook voor de baby. "Niks is 100 procent zeker, maar de vaccinaties zijn ook voor zwangere vrouwen een manier om ervoor te zorgen dat je al zeker niet op de dienst intensieve zorg terechtkomt en dat je baby niet te vroeg geboren wordt", zegt dokter Linde Goossens, neonatoloog in het UZ in Gent. "Laat je als zwangere vrouw alsjeblieft vaccineren":

Een besmetting bij een zwangere vrouw kan zelfs zo erg zijn dat ze te vroeg bevalt of moet bevallen. Bijvoorbeeld als ze aan een beademingsmachine moet liggen, want een zwangere vrouw beademen is niet evident. Dokter Goossens: "Het begon tussen de 3e en de 4e golf. We zagen toen mama's op de dienst intensieve zorg terechtkomen en baby's die vaak vroegtijdig geboren werden." De laatste weken en maanden waren er zelfs een aantal gevallen kort na elkaar.

Moeder en kind gescheiden

De meeste baby's die extreem vroeg geboren worden hebben intensieve zorgen nodig. Mama en baby worden bij zo'n geboorte gescheiden. "Dat is echt nodig. De baby wordt ook getest op corona op de eerste dag, en een aantal dagen nadien. Die baby's zijn wel altijd negatief."

De baby's worden twee keer getest maar zijn altijd negatief
Neonatoloog Linde Goossens van het Gentse UZ

De moeders zelf liggen vaak 3 à 4 weken op de dienst intensieve zorg en zijn ernstig ziek. Zij kunnen de ontwikkeling van hun kind niet volgen, waardoor de echte moeder-kindband, die zo belangrijk is aan het begin van het leven van een baby, wegvalt. Maar de dienst probeert dat op te vangen: "We houden een communicatieboekje bij. Normaal gezien schrijven de ouders daar zelf veel in, maar in dit geval neemt de verpleging dat over."

Eventueel kan een vertrouwenspersoon op de dienst toegelaten worden. Er wordt dan geprobeerd om zoveel mogelijk foto's en video's te maken van de kindjes. "Er is zelfs een speciale camera die mooie foto's kan afdrukken. Die zenden we naar de mama, die vaak niet tot aan het kind kan komen, of naar de partner." Ook in Limburgse ziekenhuizen worden dergelijke dagboekjes gemaakt voor de ouders van premature baby's.

Hartverscheurende keuzes

In het AZ Monica in Deurne is het niet zo dat de zwangere vrouwen vaker op intensieve zorg belanden, maar er waren toch een aantal ernstig zieke mama's. Vooral het scheiden van de premature baby's van de besmette moeders is schrijnend, zegt hoofdvroedvrouw Karima Soussi: "We moeten die moeders dan overbrengen naar een universitair ziekenhuis. De partner moet de hartverscheurende keuze maken tussen mama, die in isolatie moet, en het pasgeboren kind."

Een scheiding betekent dat er geen huid-op-huidcontact kan zijn. "We hebben dat wel geprobeerd met mama's met een mondmasker zodat ze hun kind toch even konden voelen. Die eerste momenten zijn belangrijk voor de stabilisatie van de baby: het wennen aan het leven buiten de baarmoeder, de ademhaling en de bloeddruk. Het is ook noodzakelijk dat de mama haar kind kan besmetten met goede huidbacteriën. Zo kan die baby wat weerstand opbouwen."

Je als zwangere vrouw laten vaccineren is belangrijk om antistoffen te geven aan je kind

Hoofdvroedvrouw Karima Soussi, van AZ Monica in Deurne

Een prematuur kind beschermen op alle mogelijke manieren is dus cruciaal:  dat kan door het kind borstvoeding te geven waardoor antistoffen van de besmette mama naar het kind kunnen gaan. Maar een vaccinatie is op dat vlak ook zeer belangrijk: "Het zorgt voor de bescherming  van het kind. Vaak is het zelfs zo dat de mama niet gevaccineerd is en de partner wel. Ze twijfelen en zijn onzeker.  Ze laten zich beïnvloeden door de media, door alle wilde verhalen van miskramen en doodgeboortes", besluit Soussie. 

Meest gelezen