Virologen verbaasd over sluiting bioscopen en cultuursector: “Dit gaat verder dan we hadden geadviseerd”

Met de sluiting van theaters en bioscopen, gaat het Overlegcomité verder dan de experten hadden geadviseerd. “Dat stond voor ons slechts in plan-B”, aldus viroloog Steven Van Gucht. Ook zijn collega Marc Van Ranst verbaast zich over de strenge aanpak van de cultuursector.

Bron: Belga

LEES OOK. Bioscopen dicht en geen publiek tijdens sportwedstrijden: dit heeft het Overlegcomité beslist

De bijkomende maatregelen die vanaf zondag van kracht gaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn “behoorlijk streng”, vindt Van Ranst. “Wanneer je niet alleen deze maatregelen, maar ook die van de voorbije weken, allemaal bij elkaar optelt, kom je toch bij een flink streng pakket.”

Dat de verschillende regeringen in het Overlegcomité beslist hebben om onder meer de cultuursector weer aan banden te leggen, verbaasde Van Ranst enigszins, omdat daar in principe goed geventileerd wordt. “Het vertrouwen in die sector is erg groot. Als je dan ziet dat kerstmarkten open mogen blijven... De glühwein heeft het gewonnen van de cultuur”, zei de viroloog.

LEES OOK. Stany Crets razend over sluiting cultuursector: “Deze regering is incompetent en levert alleen maar nattevingerwerk af”

Van Gucht: “Grootste gevaar in privésfeer”

Volgens Van Gucht gingen de experts ervan uit dat bijvoorbeeld een bioscoopbezoek nog veilig kon, mits inachtneming van veiligheidsmaatregelen zoals ventilatie en mondmaskers. Volgens de viroloog legden de experts zowel een plan A als een plan B op tafel. Het Overlegcomité heeft uit beide plannen wat adviezen overgenomen, en andere elementen niet weerhouden. “Het gaat hier om politieke keuzes, het is aan hen om te beslissen.”

De experts zijn namelijk eerder beducht voor samenkomsten in de privésfeer. “Daar zit de grootste kans op besmetting, zeker met de omikronvariant”, aldus Van Gucht. Hij erkende wel dat ingrijpen in de privésfeer erg moeilijk ligt, zeker in deze periode van het jaar met veel familiefeesten. “Nochtans gaan we daar het grootste verschil maken. Het grootste gevaar ligt daar”, waarschuwt hij. De viroloog geeft toe dat de privéomgeving moeilijk te controleren valt, “maar toch is het belangrijk om op het gevaar te wijzen”. Mensen die reeds een boostervaccin hebben gekregen, zijn weliswaar beter beschermd tegen de omikronvariant, maar toch geen 100 procent, waarschuwde Van Gucht nog.

“Duidelijkheid binnen enkele weken”

Of de nieuwe maatregelen zullen volstaan tegen de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus, zal nog moeten blijken. “We moeten hopen dat we dat kunnen vertragen. We gaan het zien. Er zijn met omikron een aantal onzekerheden, en dat moeten we ook kunnen toegeven.”

Van Gucht verwacht “binnen enkele weken” al duidelijkheid over de impact van die variant op de ziekenhuisopnames, en hoopt dan ook dat het plan-B van de GEMS, dat feitelijk neerkomt op een lockdown naar Nederlands model, niet nodig zal zijn. Het aandeel van omikron in ons land ligt nu op zo’n 33 procent. Tegen volgende week zou die dominant zijn, verwacht men.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER