Jan Coppé met zijn vrouw Sonja Goris. ©  Patrick De Roo

Lederwaren Coppé stopt na 66 jaar: “Winkels zoals die van ons worden steeds zeldzamer”

Antwerpen -

Wie op het Antwerpse Zuid bij Lederwaren Coppé nog een nieuwe reiskoffer, handtas of boekentas wil kopen, zal snel moeten zijn. Jan Coppé (63) en zijn vrouw Sonja Goris (62) hebben hun pand verkocht en sluiten in maart 2022 definitief de deuren. “Wij gaan vooral genieten van ons pensioen”, zegt Sonja.

Sonia De Bock

Wie geregeld over de Brederodestraat loopt, zal de gevel van Lederwaren Coppé vast herkennen. De winkel staat er al sinds 1955 en werd destijds door Jans vader Jos geopend. “Mijn vader kwam uit een familie van gareelmakers. Zij maakten paardentuigen van leder voor koetsen. Later is hij lederen boekentassen beginnen maken en vanaf 1968 kwam er een uitbreiding naar koffers, handtassen en valiezen.”

 ©  Patrick De Roo

 ©  Patrick De Roo

Trouwe klanten

De winkeletalages van Coppé staan gevuld met heel wat verschillende artikelen, maar de meeste klanten komen toch langs voor een nieuwe boekentas of een reiskoffer. “In september is het hier altijd ongelooflijk druk”, vertelt Sonja. “Het is vaak gebeurd dat ik verschillende generaties van hetzelfde gezin zag langskomen. Dat je die trouwe klanten telkens weer over de vloer krijgt, dat geeft je toch een leuk gevoel.”

“We hebben zelfs klanten die in het buitenland wonen, maar tijdens hun vakantie speciaal naar hier afzakken voor een nieuwe koffer of handtas”, vult Jan aan. “Ook Tom Waes komt geregeld langs voor een nieuwe koffer, nu hij zo veel op reis gaat. Dichter Tom Lanoye komt hier al eens shoppen voor een laptophoes of een handige tas. Het is de kwaliteit die telt, want die kan je tegenwoordig niet overal meer vinden.”

De klassieke lederen boekentas die Jos Coppé zelf maakte. ©   Patrick De Roo

Fietsen en familie

Hoewel Jan en Sonja klaar staan om afscheid te nemen van hun zaak, blijven ze benieuwd naar de evolutie van kleinhandelszaken in Antwerpen. Zeker nu in leder gespecialiseerde zaken steeds zeldzamer blijken te zijn. “In de jaren 80 waren er zo’n 15 à 20 zaken die zich daarmee bezighielden. Daar is nog een handvol van overgebleven en dan zijn wij ook nog eens de jongste zaakvoerders in die groep”, zegt Jan. “Door de coronapandemie hebben we ook minder handbagage kunnen verkopen, doordat op reis gaan niet meer zo makkelijk is. Het is afwachten welke kant het opgaat.”

Nu de sluiting van hun winkel stilletjes aan in zicht komt, maken Jan en Sonja alvast plannen om veel te gaan fietsen en om meer tijd door te brengen met de familie. “Wij gaan genieten van ons pensioen”, zegt Sonja. “We zullen geregeld een weekendje op stap gaan in de natuur, maar zullen toch ook altijd stadsmensen blijven. We blijven alleszins hier op het Zuid wonen.”

Voor wie nog op zoek is naar een boekentas of reiskoffer: je kan tot maart 2022 terecht bij Coppé.  ©  Patrick De Roo

Lederwaren Coppé blijft open tot maart 2022. Meer info kan je terugvinden op hun website.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER