Ondertussen liggen er op de Abeek al verschillende beverdammen, die zorgen voor stijgend grondwater en gevaar voor onderlopende kelders.  © roger dreesen

Bevers veroorzaken overlast in Oudsbergen: “Stijgend grondwater legt bom onder woningen”

Oudsbergen -

Bewoners van Plokroy zijn niet blij met de bevers die ze al sinds 2018 als buren hebben. De dieren zorgen voor stijgend grondwater, en dat bedreigt hun kelders. “Terwijl wij praten, bouwt de bever verder. Stijgend grondwater legt een bom onder onze woningen”, klonk het tijdens de digitale infovergadering.

In de Abeekvallei in Plokroy zorgen bevers voor de overstroming van verschillende achterliggende tuinen en weilanden. Het grondwater stijgt en bedreigt kelders van een tiental woningen. De buurt vraagt om een snelle oplossing.

“Door de dammen van de bevers is het water in de Abeek fel gestegen. We vragen dat het grondwaterpeil op een beheersbaar niveau gehouden wordt zodat onze woningen geen schade oplopen. Een waterput en een terugslagklep installeren, is niet genoeg. Mijn kelder is ondanks alles al vijf keer ondergelopen”, reageert Martin Senders.

Gert Van Hoydonck, bevercoördinator ANB, informeerde de buurt over de terugkeer van de bever. “Dat past in het project Bleu Deal”, zegt Van Hoydonck. “De bever is er om te blijven. Het dier verplaatsen of vangen is geen oplossing, ook omdat de Abeekvallei beschermd VEN-gebied is.”

Grens

Patrick Golkowski van Waterring De Vreenebeek maakt duidelijk dat het door de vernatting niet mogelijk is om werken uit te voeren of machines in te zetten in de Abeekvallei. “De beverburchten ontmantelen is geen optie en experimenteren met een doorsteek van de beverburchten is niet haalbaar.”

De bewoners hebben begrip voor de bever, maar vragen zich af waar de grens ligt. “Leren samenleven met de bever is prima, maar als je kelder onderloopt dan je denk daar anders over”, klinkt het bij enkele Plokroyenaren, die hun woning elke dag in waarde zien dalen.

Het stoort buurtbewoner Geert Jehoul vooral dat de Abeek al twintig jaar niet meer werd geveegd. “Het stijgend grondwater legt een bom onder onze woningen. Wat met de stabiliteit van de woningen en bedrijfsgebouwen, de hoogspanningscabine en de Krommendijk en Schansdijk? Of het gevaar voor omvallende bomen?”

(lees verder onder de foto)

 ©  roger dreesen

Klimaatfonds

Het idee werd geopperd om eventuele schade of woningaankopen via een klimaatfonds te financieren. “Een opdracht voor de Vlaamse overheid, zoals de wolvenschade”, reageert burgemeester Goossens. De vraag van de buurt om grondwaterstanden en de waterhuishouding van de Abeek over het ganse stroomgebied te monitoren, wordt aan de bevoegde diensten doorgespeeld.

Natuurpunt is eigenaar van delen natuur in de Abeekvallei en bekijkt hoe ze het onderhoud van de Abeek en het wegkappen van omvallende bomen in samenspraak kan uitvoeren. “Natuurpunt kan rekenen op de expertise van de gemeentelijke groendienst. Een rioleringsdeskundige zal de bewoners adviseren bij het afwateringsprobleem, de aanleg van kelderdrainage en het installeren van dompelpompen”, besluit Goossens.

Er is een nieuw overleg gepland in de loop van februari 2022. (rdr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer