Rik Delport en zijn voorgangster Joske Poels in de apotheek. ©  Dirk Vertommen

Laatste apotheek in Mechelse Adegemstraat sluit na negentig jaar de deuren

Mechelen -

Net voor kerstavond sluit de laatste apotheek in de Adegemstraat in Mechelen de deuren. Daarmee komt er een einde aan een traditie van bijna negentig jaar. Huidig zaakvoerder Rik Delport (56) gaat aan de slag in Apotheek Korenmarkt.

Sven Van Haezendonck

Twintig jaar geleden verhuisde Delport vanuit Tienen naar Mechelen. Hij nam destijds de apotheek over van Josepha Poels (86). “‘Joske’ voor de buren”, zegt ze. Haar familie runde de apotheek twee generaties lang. “Mijn papa Jan begon in 1932 in het huis hiernaast. In 1940 kochten mijn ouders dit huis en verhuisden ze”, vertelt Joske.

Na de dood van haar vader in 1960 nam zij de zaak over. “Onmiddellijk na zijn begrafenis ben ik gestart”, zegt Joske. Aan de meer dan veertig jaar dat ze in de apotheek werkte, heeft ze mooie herinneringen. “Dit was een heel hechte buurt. Iedereen liep bij elkaar binnen. Dat was zo gezellig en plezierig.”

In die periode was de Adegemstraat nog een heel levendige en florerende buurt. “Je had hier vier beenhouwerijen, drie bakkers, twee krantenwinkels, een bloemist en een drogist. De situatie toen is niet meer te vergelijken met vandaag”, legt Joske uit.

Josepha Poels heeft zelf de apotheek meer dan veertig jaar gerund. ©  Dirk Vertommen

Anno 2021 zijn er een pak minder handelaars actief in de straat. Toen Rik Delport in 2002 Joske opvolgde, waren er nog twee apotheken in de buurt. Na twintig jaar houdt hij er als laatste mee op. “Enkele maanden geleden heb ik van de eigenaar van de apotheek op de Korenmarkt een voorstel gekregen om een fusie aan te gaan. Daar wil hij een groter project opstarten”, legt de apotheker uit.

Op wandelafstand

De nakende herinrichting van de Adegemstraat speelde mee in de beslissing om de knoop door te hakken. “De werken starten in maart 2022 en zouden duren tot januari 2024. De vernieuwing gebeurt in fases. Zo lang werken voor de deur zag ik persoonlijk niet echt zitten”, vertelt Rik.

LEES OOK. Mechelen vernieuwt in voorjaar 2022 twee belangrijke centrumstraten tegelijk

Daarmee verdwijnt de laatste apotheek in de straat. “Ik heb hier altijd graag gewerkt. We zijn een echte apotheek voor de buurt, waardoor we heel wat vast cliënteel hebben. Ik spreek veel mensen met hun naam aan. Gelukkig moeten al deze mensen niet veel verder, want de Korenmarkt ligt op wandelafstand. Ik ben er volledig klaar voor”, zegt Rik.

Net voor kerstavond valt het doek. ©  Dirk Vertommen

Passage is er veel minder. Dat was ooit anders, toen er in de Adegemstraat nog tweerichtingsverkeer toegelaten was. “Bij mij kwamen klanten vroeger binnen en ze legden hun voorschriften neer. Daarna trokken de mensen de stad in om inkopen te doen en als ze huiswaarts keerden, pikten ze hun spullen op”, vertelt Joske.

LEES OOK. Nog meer Vlaams geld voor stadsvernieuwing in Mechelen: 2,4 miljoen voor Heihoek

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen