©  AFP

Paus roept op tot “dialoog”, tegenover neiging om “op zichzelf terug te plooien”

Paus Franciscus heeft zaterdag bij zijn traditionele Kerstboodschap vanop een uitgeregend Sint-Pietersplein in Vaticaanstad opgeroepen tot “dialoog”, tegenover de neiging om “op zichzelf terug te plooien”. De 85-jarige kerkvorst stond traditioneel ook stil bij de grote conflicten in de wereld. “Ze lijken nooit te eindigen, en we zien ze nog nauwelijks”.

cka
Bron: BELGA

“In deze tijden van pandemie wordt onze capaciteit om sociale relaties te onderhouden, enorm op de proef gesteld. De neiging om op zichzelf terug te plooien, om ‘cavalier seul’ te spelen, versterkt zich, ook op internationaal niveau”, sprak Franciscus. “Alleen de wegen van de dialoog leiden echt naar de oplossing van conflicten”, luidde het.

De toehoorders op het Sint-Pietersplein moesten de regen trotseren ©  REUTERS

De kerkvorst verwees naar de “enorme” en “vergeten tragedies” die zich afspelen in Syrië en Jemen, landen die ten prooi zijn gevallen aan conflicten met veel slachtoffers en een “onberekenbaar aantal vluchtelingen”. Wat betreft Oekraïne waarschuwde hij voor de “uitzaaiingen van een verrot conflict”. De spanningen met pro-Russische separatisten in het oosten van dat land doen er vrezen voor een militaire escalatie.

Paus Franciscus sloot af met zijn traditionele zegening “Urbi et Orbi” (“voor de stad en voor de wereld”).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer