Een genetische analyse van een staal coronavirus in het Imelda Ziekenhuis in Bonheiden.

Coronabesmettingen met delta en omikron zijn nu gelijk in België, cijfers kunnen volgende week weer stijgen

Het aandeel van de omikronvariant van het coronavirus  en de deltavariant is momenteel gelijk. Vanaf nu zal omikron de bovenhand nemen in ons land. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs. Hij verwacht dat over een week de curves ook in België weer kunnen beginnen te stijgen, al lijkt omikron wel tot minder ziekenhuisopnames te leiden. Dat wordt bevestigd door data uit de VS en het Verenigd Koninkrijk. 

De overname door omikron komt niet onverwacht, en was voorspeld voor het kerstweekend. "We zeggen al een tiental dagen dat Kerstmis waarschijnlijk het keerpunt zou zijn, waar we van een dominante delta- naar een dominante omikronvariant overschakelen", zegt Molenberghs.

"De komende dagen gaat het snel evolueren", voorspelt Molenberghs. Hij verwacht dat de omikronvariant tegen het einde van het jaar voor 90 tot 95 procent van de besmettingen verantwoordelijk zal zijn. "Helemaal exact weten we dat nog niet, we zien vaak dat de stijgende curve op het einde wat uitloopt en wat vertraagt, want je kan natuurlijk maar tot 100 procent gaan."  (lees door onder de grafieken)

Over een week kan omikron al voor 90 tot 95 procent van de gevallen instaan

Biostatisticus Geert Molenberghs

Binnenkort weer meer besmettingen

De coronacijfers blijven momenteel nog dalen in België, maar Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) denkt dat dat niet lang meer zal duren. In de loop van volgende week kan het al zover zijn, denkt hij. België heeft wel nog een beetje een bonus tegenover het buitenland - waar de cijfers vaak al spectaculair stijgen - omdat de coronamaatregelen hier al wat vroeger werden aangescherpt. "Maar de Belgische cijfers op dagbasis geven nu al een beetje aan dat de huidige daling aan het afnemen is", weet Molenberghs. 

In enkele Amerikaanse staten stijgt het aantal besmettingen met een factor 7 tot 10, maar voor ziekenhuisopnames is dat factor 3

Geert Molenberghs

Intussen in de VS en het Verenigd Koninkrijk...

Omikron is dan wel veel besmettelijker, de nieuwste variant zou minder ziekmakend zijn dan delta. Hoe zit het momenteel met de ziekenhuisopnames door omikron in het buitenland? "We zien dat in Amerikaanse staten zoals New York of Massachusetts het aantal gevallen op enkele weken met een factor 7 tot 10 is toegenomen, terwijl de ziekenhuisopnames veeleer met een factor 3 toenamen." 

"We zien dat de doorstroming naar ziekenhuizen wat trager verloopt, wat goed nieuws is. Maar door de zeer snelle verspreiding en het oplopen van de curve krijg je toch nog heel wat ziekenhuisopnames. Ze zien nu ook in het Verenigd Koninkrijk - waar omikron al wat langer stevig oprukt in Londen, red. - een lichte stijging in het aantal ziekenhuisopnames." Molenberghs blijft daarom oproepen om het aantal persoonlijke contacten zo veel mogelijk te beperken bovenop de huidige maatregelen van de overheid.  

Meest gelezen