De mensen van Deuzeld Leeft, de parochie en nog enkele andere gulle gevers op de trappen van de Heilig Hart-kerk voor de bergen met kerstgeschenken voor de Waalse dorpen. © JAA

Achthonderd kerstgeschenken vanuit Deuzeld naar overstroomde Waalse dorpen: “Geven voelt zoveel beter dan krijgen”

Schoten -

De oproep van enkele geëngageerde inwoners en van de parochie Heilig Hart van de wijk Deuzeld om kerstpakketten te bezorgen voor de door watersnood getroffen gezinnen in de dorpen langs de Vesder, is niet in dovemansoren gevallen. Op kerstdag vertrokken al enkele bestelwagens richting Wallonië, maar er zullen de komende dagen nog veel meer ritten nodig zijn om alle achthonderd pakjes in Wallonië te krijgen.

Jan Auman

Deuzeldnaar Frederik Janssens (35) probeert zorg te dragen voor zijn moeder, die aan een spierziekte lijdt. Maar hij is ook begaan met wat duizenden Waalse gezinnen deze zomer is overkomen na de zondvloed en de overstromingen van rivieren en waterlopen. “De eerste weken na de catastrofe ben ik mee gaan helpen en nu nog rijd ik geregeld naar Trooz en Chaudfontaine. De nood is daar nog altijd erg hoog”, vertelt de inwoner van de Jozef Cogelslei.

Jef Rombouts van de vereniging Deuzeld Leeft, koorleider Werner Van Acker, diaken Luc Dekelver en Wiebe Eekman van PVDA lanceerden enkele weken geleden een oproep tot solidariteit. “Onze vraag om kerstpakketten ter grootte van een schoendoos te vullen met cadeautjes en nuttige dingen, die feestelijk in te pakken en, voorzien van een kerstkaart met warme groet, af te geven, werd massaal opgepikt. En duidelijk niet alleen door mensen uit onze eigen wijk”, wijst Rombouts naar de bergen pakjes in het portaal voor de Heilig Hart-kerk.

De zussen Mia en Gerda Slegers leverden met hun beiden alleen al 52 kerstgeschenken. © JAA

Zelfgebreide sjaals

Niet alleen mensen rond de kerktoren aan de Deuzeldlaan of andere wijken van Schoten lieten hun goed hart zien. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de aanwezigheid van de zussen Mia en Gerda Slegers. Die laatste woont in Brasschaat, maar was de voorbije dagen flink in de weer voor de hulplijn Deuzeld-Vesderdorpen. De twee zussen alleen al leverden liefst 52 goedgevulde pakketten. Ze voorzagen elk geschenk van hun welgemeende toepasselijke boodschap op een kerstkaart: joyeux Noël et bon courage.

“We hebben tientallen sjaals gebreid, tandpasta, pamperdoekjes en afwasmiddelen gekocht, maar bewust ook cadeautjes voor de kinderen ingepakt”, overloopt Gerda de inhoud van hun pakjes. “We hebben uit onze eigen spullen geput, maar zijn ook nieuw speelgoed gaan kopen in winkels zoals de Action. Meerdere dagen zijn we tot diep in de nacht in de weer geweest. Wat die mensen niet eens zo ver van hier doormaken, raakt ons diep. Ik vind dit waardevoller dan geld overschrijven aan een grote hulpverleningsorganisatie. En een cadeau geven voelt zoveel beter aan dan er één te krijgen.”

Wiebe Eekman (PVDA) (l) en diaken Luc Dekelver laden samen de kerstgeschenken in. © JAA

PVDA en parochie zij aan zij

Chauffeur Frederik Janssens krabt zich in het haar bij aankomst aan de kerk. Die achthonderd cadeaus van de warme Deuzeld-gemeenschap krijgt hij nooit allemaal in de laadbak van personenwagen. “Geen probleem. Het is maar anderhalf uur rijden. Ik pendel de komende dagen nog wel enkele keren heen en weer. Alles zal goed terechtkomen. En ik kan je verzekeren: de mensen ginder zullen er heel dankbaar om zijn.”

Dat laatste wordt bevestigd door Wiebe Eekman. De oude krijger van PVDA draagt samen met diaken Luc Dekelver pakjes naar Frederiks wagen. Een bijzonder beeld. “Mooi dat mensen uit onze wijk met heel diverse achtergronden samen in de weer zijn voor wie in nood is”, aldus Eekman. Hij mag dan intussen 70 jaar zijn, ook Wiebe is al meerdere keren ter plaatse de handen uit de mouwen gaan steken. “Gewone Vlamingen en Walen werken er zij aan zij. We moeten wel; want de overheid laat het daar in de getroffen dorpen stevig afweten”, stelt hij vast.(jaa)

Gerda Slegers uit Brasschaat toont één van haar vele kerstgeschenken voor de getroffen Waalse gezinnen.. © JAA

De initiatiefnemers vroegen om op de verpakking de inhoud te vermelden zodat de geschenken doelgericht uitgedeeld kunnen worden. © JAA

Chauffeur-hulpverlener Frederik Janssens krijgt van diaken Luc Dekelver de laatste pakjes toegestopt om zijn wagen helemaal vol te laden. © JAA

Ook oud-schepen Roger Mertens, vandaag OKRA-lid in de wijk Deuzeld, droeg geschenken aan en hielp bij de logistieke operatie. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER