AFP or licensors

Jean-Marc Vallée, regisseur van tv-serie "Big little lies", is overleden

De Canadese filmregisseur Jean-Marc Vallée is op 58-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in een vakantiehuisje bij Quebec. De doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt, maar volgens zijn publicist kwam het overlijden onverwacht. Vallée regisseerde de HBO-serie "Big little lies" en de Oscarwinnende film "Dallas Buyers Club".

"Dallas Buyers Club" vertelt het waargebeurde verhaal over een aidspatiënt die in de jaren 80 een handel in medicijnen opzet die niet door de verzekering worden vergoed. Het drama leverde beide hoofdrolspelers, Matthew McConaughey en Jared Leto, een Oscar op. Vallée werd genomineerd voor de montage.

Hij regisseerde ook de film "Wild", met in de hoofdrol Reese Witherspoon. Opnieuw een waargebeurd verhaal van een vrouw die op zoek gaat naar zichzelf door de Pacific Crest Trail, een wandelpad van 4286 kilometer, af te leggen. 

Daarna werkte Vallée opnieuw samen met Reese Witherspoon aan de HBO-serie "Big little lies". Hiervoor ontving hij verschillende prijzen, zoals een Emmy voor beste regisseur. De serie volgt verschillende vrouwen die in een rijke wijk wonen in Monterey, in de Amerikaanse staat Californië. Een moord brengt er een reeks geheimen aan het licht. De serie werd bij ons ook uitgezonden op Canvas.

Vallée maakte voor het Amerikaanse kabel-tv-netwerk HBO ook de serie "Sharp objects" met Amy Adams in de hoofdrol. Hij werkte momenteel aan een nieuwe serie, "Gorilla and the black bird". 

In een interview met The New York Times uit 2018 zei de regisseur dat hij met zijn werk de gebreken imperfecties van de menselijke natuur wil blootleggen. "Ik lijk aangetrokken te worden tot deze verhalen en underdogs als personages", zei hij.

Vallée werd in 1963 geboren in Montreal. Hij laat twee zonen na.

Actrice Reese Witherspoon postte een korte reactie op Twitter: "Mijn hart is gebroken. Mijn vriend. Ik hou van jou."

Wat typeerde Jean-Marc Vallée als regisseur? Anke Brouwers, filmdocent en filmhistorica aan het KASK, geeft uitleg in "De wereld vandaag":

Meest gelezen