Havenwolf viel wellicht vannacht vijf schapen aan in Stabroek: twee zijn dood, de drie andere gewond

De wolf die het afgelopen weekend in de haven werd gespot, is wellicht verantwoordelijk voor de dood van twee schapen in Stabroek. Drie andere schapen werden verwond maar niet ernstig en zullen de aanval normaal gezien overleven.  

In de nacht van zaterdag op zondag werden er beelden gemaakt van een wolf op de Noorderlaan in het Antwerpse havengebied. Ook op andere plaatsen in de haven werd hij gesignaleerd. Nu is de kans groot dat hij ook in Stabroek gepasseerd is. "Mijn achterbuur zou hem gezien hebben", zegt schapeneigenaar Jef Adriaenssens aan Radio 2 Antwerpen. Hij verloor twee van zijn vijf schapen.

"Eén schaap vond ik vlak bij de poort, aan het huis", vertelt hij. "Dat was dood en ik zag dat de darmen en de maag eruit getrokken waren. 200 meter verder vond ik er nog een dat zware beetwonden had op drie plaatsen. Dat leefde nog, maar dat heb ik moeten laten inslapen."

Ik zou aan 3 à 4 kilometer afsluiting komen, plus elektriciteit, dat is onbetaalbaar

Jef Adriaenssens, eigenaar van de schapen

In shock

Zijn drie overige schapen vond Adriaenssens terug in de stal. "Die zijn ook wel gebeten en kunnen nu moeilijk lopen. Ze liggen daar nu stil en zijn wellicht ook wat in shock. Maar ik zie geen ernstige verwondingen. Die gaan dus wel genezen, al zullen ze dus wel even moeten bekomen. Ik had maar vijf schapen. Ze waren mijn grasmachines van de boomgaard en van de paardenweide. Ze aten daar wat de paarden niet wilden."

Adriaenssens zegt dat het bijzonder moeilijk is om zijn weide af te sluiten tegen wolven. "Mijn weides liggen tegen een dijk van 800 meter. Ik zou aan 3 à 4 kilometer afsluiting komen, plus de elektriciteit daar nog eens bij. Dat is onbetaalbaar. Je moet er dan ook voor zorgen dat het gras niet tegen de draad groeit, want zo verlies je ook nog eens elektriciteit. De schapen elke nacht in de stal zetten is ook veel werk, want dan moet die ook uitgemest worden. Dat doe ik alleen maar als het sneeuwt of heel erg vriest."

DNA-onderzoek

Of het echt een wolf was die de schapen aanviel, wordt ook nog onderzocht. Daarvoor werden er stalen afgenomen bij de schapen om naar DNA van de wolf te zoeken.

 

Meest gelezen