AFP or licensors

Na vaccinatiebocht Open VLD: verplichten of vaccinatiepas? Verschillende middelen, hetzelfde doel

Nu Open VLD gewonnen is voor de invoering van een vaccinatiepas in plaats van de huidige coronapas lijkt het erop dat bij steeds meer federale regeringspartijen de geesten aan het rijpen zijn in de richting van een vorm van verplichte vaccinatie. Het doel blijft hetzelfde: zoveel mogelijk mensen zover krijgen dat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus.

Moeten we zoals Oostenrijk naar een vaccinatieplicht in de strijd tegen het coronavirus? Het is een vraag die beleidsmakers en experts al wekenlang bezighoudt. In de zorgsector is verplichte vaccinatie een feit vanaf 1 april volgend jaar, maar een veralgemeende vaccinatieplicht voor de hele bevolking is tot nu toe altijd een brug te ver gebleken.

Er is de mogelijkheid van de 1G, waarbij alleen volledig gevaccineerden toegang kan geven tot het sociale leven

Kamerfractieleider Maggie De Block (Open VLD)

Vooruit en CD&V hebben zich al geout als voorstander van een veralgemeende vaccinatieplicht. Ecolo en Groen stellen zich schoorvoetend op en vinden dat er eerst een grondig debat moet komen. Als voorstander van persoonlijke vrijheid zijn MR en Open VLD tegen een vaccinatieplicht. "Een vaccinatieplicht zien wij niet zitten omdat dit ook niet afdwingbaar is", zegt Kamerfractieleider en oud-minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Vorige week heeft het uitgebreid partijbureau van Open VLD zich over de kwestie gebogen. Tot voor kort waren de Vlaamse liberalen nog tegenstander van de zogenoemde pasjesmaatschappij, maar nu zien ze wel iets in een omvorming van het bestaande Covid Safe Ticket tot een vaccinatiepas. "Er is de mogelijkheid van de 1G, waarbij alleen volledig gevaccineerden toegang kan geven tot het sociale leven, tot de horeca, tot culturele voorstellingen, enzovoort", legt Maggie De Block uit.

Ik ben daar absoluut niet tegen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

1G betekent dat je alleen ergens binnen kan als je met een vaccinatiepas kan aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dat is behoorlijk wat strenger dan het huidige 3G-principe, waarbij je met je Covid Safe Ticket aantoont dat je ofwel gevaccineerd, ofwel getest ofwel genezen bent van een coronabesmetting.

Met 1G schaart Open VLD zich eigenlijk achter minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die vorige week het idee opperde om de regels rond het Covid Safe Ticket te verstrengen zodat alleen wie gevaccineerd is een coronapas zou kunnen krijgen. "Ik ben daar absoluut niet tegen", aldus Vandenbroucke in "Op slot", op Canvas.

We moeten consequent zijn en de vaccinatiegraad maximaal maken

Kamerfractieleider Maggie De Block (Open VLD)

"Het gaat erom om ons allemaal de vrijheid te geven en te zien dat het virus niet zo veel meer in onze bevolking kan circuleren", aldus Maggie De Block. "Er zullen nog varianten komen. We moeten consequent zijn en de vaccinatiegraad maximaal maken. Alleen zo zullen we een beetje een normaal leven kunnen hebben."

Nochtans hebben we in Vlaanderen een erg hoge vaccinatiegraad. "Maak u geen illusie: Vlaanderen is geen ommuurde stad", antwoordt De Block. "Mensen uit Vlaanderen gaan buiten Vlaanderen en mensen van buiten Vlaanderen komen ook in Vlaanderen."

Voor sommigen gaat het werken, maar hen kan je nu ook al overhalen met bijvoorbeeld de invoering van het 2G-beleid

Viroloog Marc Van Ranst in "Op 1" (NPO 1)

Een veralgemeende vaccinatieplicht is nog niet voor morgen. Ook de experts zitten trouwens niet allemaal op dezelfde lijn. Zo denkt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) dat verplichte vaccinatie wel eens een zegen voor de antivaxbeweging kan zijn. "Voor sommigen gaat het werken, maar hen kan je nu ook al overhalen met bijvoorbeeld de invoering van het 2G-beleid. Toch heb je ook een deel dat je nooit gaat overhalen. Zij zullen absoluut radicaliseren", zei hij in "Op 1", op de Nederlandse zender NPO 1

Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) sprak zich in "De zevende dag" dan weer uit voor een verplichte vaccinatie voor iedereen.

Herman Goossens over verplichte vaccinatie in "De zevende dag" op 5 december.

Videospeler inladen...

Hoe dan ook heeft het vorige Overlegcomité het coronacommissariaat gevraagd om te onderzoeken hoe de vaccinatiegraad in ons land verder kan worden opgekrikt. En na het eindejaarsreces komt er een breed debat over verplichte vaccinatie, heeft Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) aangekondigd.

Meest gelezen