Jonas Hamers / ImageGlobe

Mensen nemen vaker auto dan vóór corona, VAB geeft enkele bezuinigingstips 

Mensen nemen vaker de auto om naar het werk te gaan dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van VAB. "Mensen nemen niet alleen vaker de auto, de brandstofprijzen liggen ook een kwart hoger dan een jaar geleden", aldus woordvoerster Joni Junes. De VAB lijst enkele bezuinigingstips op en maakte een overzicht van gemeenten waar je goedkoper kan tanken.

"We hebben Vlamingen bevraagd over hoe ze zich verplaatsen nu tegenover voor de coronacrisis", aldus Joni Junes van automobilistenvereniging VAB over de recentste mobiliteitsbarometer. "En daaruit blijkt dat een derde van de mensen die frequent het openbaar vervoer gebruikt nu overgeschakeld is op een ander middel. Van die groep zegt 17 procent nu vaker de auto te nemen voor hun verplaatsingen naar het werk", aldus Junes nog.

Mensen die sowieso al minder vaak het openbaar vervoer gebruikten om naar het werk te gaan, zijn helemaal afgehaakt. "Daarvan geeft 6 op de 10 aan dat ze nu nog meer trein, tram of bus mijden en dus meer de auto gebruiken", gaat Junes verder. 

Hoe zuinig rijden?

Dat er meer met de auto wordt gereden, voelen heel wat mensen ook ongetwijfeld in de portemonnee. "De brandstofprijzen liggen een kwart hoger dan een jaar geleden, dus wie brandstof wil besparen kan best zo zuinig mogelijk rijden", aldus Junes. "Rij vooral niet te snel want als je 130 kilometer per uur rijdt, verbruik je een kwart meer brandstof dan wanneer je 100 rijdt." Hieronder nog enkele tips van de VAB:

  • zet je cruise-control aan om zo gelijkmatig mogelijk te rijden
  • rij niet te snel
  • laat je uitbollen richting rood licht
  • ruim je koffer op, want extra gewicht is hoger verbruik
  • zorg voor een correcte bandenspanning
  • onderhoud je auto goed

Hoe zo goedkoop mogelijk tanken?

Zuinig rijden is een ding, maar natuurlijk begint het bij wat je betaalt bij een tankbeurt. Hieronder enkele tips van VAB om tankstations te vinden waar ze de grootste kortingen geven op de maximumprijzen

  • tankstations zonder bediening en winkel zijn vaak goedkoper
  • op plekken waar veel tankstations bij elkaar liggen, zijn prijzen lager
  • tankstations langs de autosnelweg zijn vaak het duurst
  • sommige tankstations hebben vaste dagen waarop ze korting geven
  • via heel wat tankkaart-formules (zoals VAB heeft) bekom je korting

"Veel mensen kiezen niet meer zo vaak voor het openbaar vervoer, maar voor de auto", zegt Joni Junes, woordvoerder van de VAB, in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Door de VAB-tankkaart kunnen we bij de helft van de tankstations in het land kijken hoeveel korting er wordt gegeven op de pompprijs", zegt Junes nog. "Zo hebben we per provincie de 5 goedkoopste gemeenten kunnen definiëren, dus de vijf gemeenten waar je de hoogste korting kan krijgen." De prijzen en kortingen aan de pomp zijn uiteraard een momentopname en kunnen snel veranderen.

De goedkoopste provincie is op dit moment Oost-Vlaanderen (met Sint-Niklaas op kop), daar krijg je voor benzine gemiddeld 0,1452 euro maximale korting, wat je op een tank van 50 liter ongeveer 7 euro kan opleveren. Voor diesel krijg je in Oost-Vlaanderen 0,1562 euro korting, op een tank van 50 liter is dat een kleine 8 euro. Oost-Vlaanderen wordt (voor bezine) gevolgd door Vlaams-Brabant, en West-Vlaanderen (waar je gemiddeld maximaal 7 euro korting krijgt op een tank van 50 liter). Voor diesel vind je na Oost-Vlaanderen de grootste gemiddelde kortingen in Henegouwen en Vlaams-Brabant. In Brussel is tanken gemiddeld het duurst. 

Het overzicht van alle provincies, met daar de top 5 gemeenten waar je op dit moment de grootste kortingen kan krijgen, is terug te vinden op de website van VAB.

Meest gelezen