©  BELGA

DISCUSSIE. Moet België vaccinatiepas invoeren zoals Frankrijk?

In de Wetstraat klinkt de roep om strenger te zijn voor niet-gevaccineerden steeds luider. De socialisten en CD&V willen een vaccinatieplicht, Open Vld heeft een soepeler alternatief. Met een vaccinatiepas krijgen enkel gevaccineerden toegang tot het openbare leven. In Frankrijk is al beslist om zo’n regeling in te voeren. Is dat zogenaamde 1G-beleid een goede oplossing?

LEES OOK. Fransen kunnen straks enkel nog met vaccinatiepas op café of restaurant

Het Covid Safe Ticket zou dan omgevormd worden tot een vaccinatiepas. Nu kan die coronapas op sommige plaatsen, zoals in de horeca, nog gebruikt worden met een negatieve test of een herstelcertificaat. Open Vld wil die achterpoortjes sluiten van zodra de boostercampagne is afgerond.

LEES OOK. Roep om strenger te zijn voor niet-gevaccineerden klinkt steeds luider: politiek moet kiezen tussen vaccinatiepas of vaccinatieplicht

Een definitieve politieke keuze tussen een vaccinatieplicht of 1G-beleid moeten we nog niet meteen verwachten. Op vraag van het Overlegcomité zal de Kamer eerst nog debatteren over het thema. Om het debat op gang te trappen, moet coronacommissaris Pedro Facon een rapport opleveren met een doorlichting van alle opties om de vaccinatiegraad op te krikken. In zijn laatste advies aan het Overlegcomité liet Facon alvast in zijn kaarten kijken: “In de huidige context moet 1G (vaccinatieticket, red.) worden overwogen.”

 

Wat vind jij? Moet België ook een vaccinatiepas invoeren? Waarom (niet)?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER