Gerwyn Price wil het WK uitstellen. © Simon West/Action Plus/Shutterstock

Uitstel WK darts na nieuw coronageval? “Praktisch gezien héél moeilijk, dus ze gaan met dichtgeknepen billen verder”

Zorgt het oplopend volume aan covid-gevallen – vier stuks and counting – voor een uitstel van het WK darts, zoals de Welshe titelhouder Gerwyn Price bepleit? TV-commentator en ex-speler Erik Clarys verwacht nog geen drastische ingreep. “Maar wat als de besmettingen blijven toenemen? Het toernooi gaat met dichtgeknepen billen verder.”

Marc Vermeiren

LEES OOK. Wereldkampioen darts roept op WK uit te stellen na positieve test van Dave Chisnall

Dinsdag moest de Engelsman Dave Chisnall het toernooi verlaten na een positieve test. Eerder al waren de Nederlanders Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld weggestuurd voor dezelfde reden. Die sportieve kaalslag dwong de uittredende wereldkampioen Gerwyn Price tot een pleidooi voor uitstel.

“Natuurlijk wil hij graag zijn titel verlengen en heeft hij door die forfaits meer kansen dan voorheen ”, aldus Clarys, “maar hij wil dat ook doen tegen de allerbesten. Dus hoopte hij onder meer Van Gerwen in een rechtstreeks duel te kunnen kloppen. Het zou zijn titel veel meer glans geven.”

De Welshe wereldkampioen wil dus liever later op het seizoen met een volle tableau aan de slag, maar de organiserende Professional Darts Corporation counterde prompt en snel, aldus Clarys. “De PDC wees op de eigen verantwoordelijkheid van de spelers en nam een mogelijk uitstel niet in overweging. Praktisch gezien zou dat ook heel moeilijk zijn. TV-zenders kunnen hun programmatie niet zomaar omgooien. Een WK organiseren tussen Kerstmis en Nieuwjaar is heel interessant qua kijkcijfers. Mensen zijn veel meer thuis, wat de aandacht – ook in België – verhoogt.”

 ©  ISOPIX

3.000 toeschouwers

Bovendien zijn ook alle tickets al verkocht. Clarys: “Per sessie mogen 3.000 toeschouwers in het Londense Alexandra Palace. In normale omstandigheden zijn daar 10.000 plaatsen ter beschikking, maar in de rest van Londen ligt de grens op 200 aanwezigen.”

Maar wat als de besmettingen blijven toenemen, vraagt Clarys zich af. “Stel dat je in de kwartfinale nog drie bijkomende forfaits moet noteren. Dan heb je eigenlijk geen WK meer. Het zal dus bang afwachten zijn de volgende uren en dagen. En het is allemaal snel gebeurd. In de practice room troep je altijd met een man of acht samen, wat de kans op besmetting fors verhoogt. Niemand beschikt over een aparte ruimte. In het tennis kan je nog lucky losers opvissen, maar in darts is dat veel moeilijker.”

LEES OOK. Het vuile spel in darts: “Valsspelen is dat niet, maar het is wel echt not done”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten