Het jaar eindigt zo goed als droog en bijzonder zacht

Het wordt donderdag overwegend grijs en we krijgen soms wat gedruppel, maar dikwijls droog. Bijzonder zacht met maxima van 10 tot 15 graden. Vrijdag zijn er eerst brede opklaringen, later meer wolken vanaf het westen maar meestal droog. Dat meldt het KMI.

blg

Het blijft donderdag overwegend grijs met weinig of geen opklaringen. Er kan af en toe wat lichte motregen vallen, vooral dan in Hoog-België, maar het is vaak droog. Het wordt bijzonder zacht voor de tijd van het jaar, met maxima van 10 graden in de Hoge Venen en tot 13 à 15 graden in Laag- en Midden-België. Aan zee zijn rukwinden tot 60 km/u mogelijk, elders tot 50 km/u.

Donderdagavond en volgende nacht blijft het overwegend droog met eerst veel lage wolken. In de loop van de nacht verwacht het KMI vanaf het westen soms brede opklaringen, behalve dan in Hoog-België, waar het zwaarbewolkt en lokaal mistig blijft. De minima dalen niet lager dan waarden tussen 8 en 11 graden.

Vrijdag krijgen we in vele streken eerst nog vrij brede opklaringen, maar in de Ardennen en in Belgisch Lotharingen hangen aanvankelijk lage wolken die het zicht kunnen belemmeren. In de namiddag neemt de bewolking toe vanaf het westen, maar blijft het meestal droog. De maxima schommelen tussen 9 graden in het oosten en 13 à 14 graden in het centrum en het westen.

Zaterdagochtend verwacht het KMI eerst lage wolken, maar deze verdwijnen vrij snel en maken plaats voor brede zonnige perioden die afwisselen met hoge sluierwolken. Het blijft op de eerste dag van 2022 droog en het is opnieuw zeer zacht met maxima van 9 tot 13 à 14 graden. 

Winters karakter

Zondag wordt het wisselvallig met meestal veel wolken en buien. De maxima liggen tussen 8 en 13 graden. Maandag krijgen we nog enkele buien bij een afwisseling van opklaringen en wolken. De kans op buien is groter over het oosten. Het is wat minder zacht met nog maxima van 6 graden in de Hoge Venen tot 11 graden in Vlaanderen.

Voor dinsdag is de voorspelling nog onzeker door de nabijheid van een depressiekern. Het lijkt zwaarbewolkt te worden met perioden van regen en mogelijk is de neerslag intenser over de zuidelijke landshelft. Op de hoogten kan de neerslag geleidelijk een winters karakter aannemen. De maxima schommelen tussen 3 of 4 graden in de Hoge Ardennen en 7 of 8 graden in Laag- België.