Spanningen rond Oekraïne: Biden en Poetin plannen opnieuw een telefoongesprek

De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse collega Biden telefoneren later vandaag opnieuw over de gespannen situatie tussen Rusland en Oekraïne. Volgens Biden is "een diplomatieke weg" mogelijk. Het Westen is bang dat Rusland van plan is Oekraïne binnen te vallen, president Poetin vindt net dat het Westen de problemen veroorzaakt. Het is al het tweede rechtstreekse contact in een maand tijd over de kwestie. 

President Poetin en Biden telefoneren wellicht "laat op donderdagavond" met elkaar zo liet Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin weten. Intussen blijkt dat het gesprek rond 21u30 onze tijd gepland staat. Het verzoek om een nieuw gesprek zou van Rusland komen, onderwerp van gesprek is de gespannen situatie rond Oekraïne.

De Verenigde Staten (en de NAVO-bondgenoten) kijken met argusogen naar de ontwikkelingen in Rusland bij de Oekraïense grens. Rusland heeft daar zo’n 100.000 soldaten verzameld, wat het Westen doet vrezen dat president Poetin Oekraïne wil binnenvallen. Rusland ontkent stellig. Volgens Rusland gaat het om manoeuvres en het zegt dat het zijn troepen in eigen land vrij mag bewegen. 

Voor president Poetin zijn het net het Westen en de NAVO die de spanningen de hoogte injagen. Hij beschouwt Oekraïne als deel van de Russische invloedssfeer en ziet niet graag gebeuren dat Oekraïne toenadering zoekt tot de NAVO. Hij eist spijkerharde garanties dat de NAVO niet verder naar het oosten uitbreidt en dat er geen wapens aan Oekraïne geleverd worden. Een garantie die de NAVO niet wil of kan geven, omdat "elk land soeverein is in zijn beslissingen".

Het Witte Huis zei gisteravond dat president Biden aan president Poetin duidelijk zou maken dat een "diplomatieke weg" mogelijk is, maar dat hij "uiterst bezorgd" is over de troepenopbouw.

Op 7 december spraken de twee presidenten elkaar al over de kwestie in een digitale ontmoeting. Biden liet Poetin toen verstaan dat er ongeziene sancties zouden volgen tegen Rusland, mocht Poetin beslissen Oekraïne binnen te vallen. Amerikaanse en Russische diplomaten bespreken de kwestie begin volgend jaar, op 10 januari, in Genève.

Meest gelezen