2021 AP

Dodelijk jaar voor de tijger in India: recordaantal van 126 tijgers gestorven in 2021

In India zijn 126 tijgers, een met uitsterven bedreigde diersoort, om het leven gekomen in 2021. Dat is het hoogste cijfer sinds de National Tiger Conservation Authority (NTCA) van India in 2012 met de tellingen begon.

India huisvest ongeveer driekwart van alle tijgers ter wereld. Naar schatting telde het land ongeveer 40.000 tijgers toen het onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk in 1947. De geregistreerde tijgerpopulatie zakte in 2006 in tot 1.411 dieren voor ze tegen 2018 weer opklom naar 2.967 dieren. Dat noemde de Indiase premier Narendra Modi toen een "historische" prestatie.

Die toename wordt echter gerelativeerd door de kolossale middelen die ingezet werden om de tijgers op een exhaustieve manier te tellen in 2018, zoals een ongekend aantal camera's en een herkenningssoftware voor streepmotieven. Ook het aantal overleden dieren wordt nauwgezet bijgehouden.

Dit jaar zijn er 126 tijgers gestorven. Het gaat om voorlopige cijfers, want het jaar is nog niet helemaal afgerond. De laatste dode tijger werd op 29 december in het systeem ingegeven. Sinds de NTCA met tellen begon, zijn er nooit eerder zoveel dode tijgers geteld.

De voorbije tien jaar waren de meeste overlijdens onder tijgers volgens de NTCA te wijten aan "natuurlijke oorzaken", maar veel katachtigen werden ook het slachtoffer van stroperij of "conflicten tussen mensen en dieren". Volgens cijfers van de Indiase regering kwamen dan weer 225 mensen om door tijgeraanvallen tussen 2014 en 2019.

Elk overlijden van een tijger wordt als onnatuurlijk aanzien tot het tegendeel bewezen is

In een persbericht benadrukt de Indiase overheid dat het aantal tijgers dat door een onnatuurlijke oorzaak is overleden, wellicht een overschatting is. "Elk overlijden van een tijger wordt als onnatuurlijk aanzien tot het tegendeel bewezen is", klinkt het. Tegelijk onderstrepen ze dat het aantal tijgers de laatste jaren telkens met zowat 6 procent groeit, wat volgens hen meer dan voldoende is om de dode tijgers te compenseren.

India wordt geconfronteerd met de verwoesting van de habitat van de dieren, veroorzaakt door stadsontwikkeling en ontbossing. De regering onderneemt stappen om de tijgerpopulatie beter te beheren, zo creëerde ze doorheen het land 50 reservaten om de habitat van de katachtigen te beschermen.

2021 Anadolu Agency

Meest gelezen