Antigifcentrum lanceert nieuwe campagne rond gevaar van CO-vergiftiging: met deze tips loop je minder gevaar

"Laat je niet (be)vangen door CO". Zo heet de nieuwe campagne van het Antigifcentrum om te waarschuwen voor de gevaren van koolstofmonoxide. Door de stijgende energieprijzen gaan mensen vaker op zoek naar alternatieven om te verwarmen op basis van gas, diesel of hout. Bij een slechte verbranding kan het geurloze gas CO vrijkomen en dat kan dodelijk zijn.

Misschien denk je bij het huidige zachte weer niet meteen aan verwarmen, maar de winter is wel begonnen en straks gaan we weer richting 5 graden. Veel mensen - zeker gezien de gestegen energieprijzen - halen er dan een extra verwarmingsbron bij, op basis van gas, diesel of hout. 

Als - vaak door een gebrek aan het toestel - de brandstof niet volledig verbrandt, kan er CO vrijkomen. "Al die alternatieven zijn ronduit levensgevaarlijk", zegt adjunct-directeur van het Antigifcentrum professor Dominique Vandijck. "Als Antigifcentrum vrezen we dan ook voor een forse toename van het aantal ongevallen en slachtoffers."

Het aantal overlijdens door een CO-vergifting is in 25 jaar tijd gehalveerd, maar elk jaar sterven er toch nog zo'n 20 mensen aan een vergiftiging door koolstofmonoxide. De belangrijkste oorzaak is een slechte verbranding in een verwarmingstoestel in de huiskamer. Ook een slechte afvoer van rookgassen kan aan de basis liggen van een vergiftiging.

Waarom is CO zo gevaarlijk?

CO of koolstofmonoxide is een heel giftig gas dat je niet kan ruiken, zien of proeven. Daarom wordt het ook wel een "stille doder" genoemd. Het komt vrij bij de verbranding van elke brandstof op basis van koolstof: hout, kool, olie, gas en petroleum.

De eerste symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en kortademigheid. Bij ernstige vergiftiging kunnen bewusteloosheid, ademnood en een hartstilstand optreden, met mogelijk de dood tot gevolg.

CO is niet te verwarren met CO2. Dat laatste gas komt voor in onze atmosfeer en is minder schadelijk. CO2-melders zijn nu alomtegenwoordig omdat ze worden ingezet om de luchtkwaliteit te meten in de strijd tegen het coronavirus. 

Hoe kan je een vergiftiging voorkomen?

De nieuwe campagne van het Antigifcentrum bestaat vooral uit een aantal concrete tips om een vergiftiging te voorkomen. Lees hier alles over koolstofmonoxide en de gevaren op de website van het Antigifcentrum. Hieronder de belangrijkste tips:

  • Laat je verwarmingstoestel plaatsen door een erkend installateur
  • Laat het jaarlijks controleren
  • Slaap niet in dezelfde ruimte als een warmwatertoestel of een verplaatsbaar verwarmingstoestel op gas of petroleum
  • Ventileer je woning, zeker op plaatsen met een verwarmingstoestel
  • Plaats CO-melders met productnorm NBN EN 50291 en een keurmerk (BOSEC, NF, TÜV, Q-label, VDS)
  • Plaats melders aan het plafond in elke ruimte met een verbrandingstoestel, in elke leefruimte op een hoogte van 1,5 meter en in de slaapkamer op lighoogte
  • Merk je symptomen van CO-vergiftiging? Zet ramen en deuren open, verlaat de ruimte en evacueer indien mogelijk slachtoffers naar buiten, bel de hulpdiensten op het nummer 112

Meest gelezen