Liveblog - Gelukkig Nieuwjaar! Hier is het nieuwe jaar al begonnen: van Tokio over Moskou tot Brussel

Het jaar 2022 is begonnen. Ook VRT NWS wenst iedereen een gelukkig en gezond jaar. Hieronder kan je nog eens herbeleven hoe oudjaar gevierd werd, van Australië, over Japan, tot Rusland.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

VRT NWS wenst u een gelukkig Nieuwjaar!

Ook VRT NWS wenst iedereen een gelukkig en gezond 2022. Ook in het nieuwe jaar staan wij voor u klaar om het nieuws zo snel en zo juist mogelijk tot bij u te brengen.

Wie nog eens een blik wil werpen op het nieuws van vorig jaar, verwijzen we graag door naar ons jaaroverzicht: 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Ook in Moskou en Ankara is het 2022

Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden. Landen waar het om 22 uur ook al 2022 werd: Rusland, Turkije, Saudi-Arabië, Wit-Rusland, Ethiopië, Somalië, Tanzania, Kenia, Madagascar, Oeganda, Eritrea, delen van Oekraïne, Djibouti, Jemen, Qatar, Bahrein en Koeweit.

Vuurwerk boven het Rode Plein in Moskou:

Videospeler inladen...

Ook een nieuw jaar in de Verenigde Arabische Emiraten

Het lijstje met feestvarkens wordt steeds langer. Ook in deze landen hebben ze het nieuwe jaar al ingezet: de Verenigde Arabische Emiraten, Azerbeidzjan, Armenië, Oman en Georgië.

Vuurwerk in Dubai:

Videospeler inladen...

Het nieuwe jaar is ook ingegaan in Pakistan en een klein stuk van Antarctica

Om 20 uur Belgische tijd verwelkomen ze 2022 in: Pakistan, delen van Rusland, het grootste deel van Kazachstan, Oezbekistan, Toerkmenistan, Tadzjikistan, de Malediven en zelfs een klein stuk van Antarctica.

Ook in India en Sri Lanka is het al 2022

Om 19.30 uur Belgische tijd is ook voor India en Sri Lanka 2022 begonnen. Een kwartier eerder was dat ook al het geval voor Nepal. Dat land is een buurland van China, maar loopt dus meer dan 2 uur achter, omdat het grote China één tijdzone aanhoudt.

Feestgedruis in India:

Videospeler inladen...

Groot deel Zuidoost-Azië viert al het nieuwe jaar

Om 18 uur onze tijd is ook een groot deel van Zuidoost-Azië het nieuwe jaar binnengestapt. Het gaat dan om Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja en het westelijk deel van Indonesië met de hoofdstad Jakarta, de hoofdeilanden Sumatra, Java en het westen van Borneo.

Bangkok, Thailand
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Aftellen en vuurwerk in Taiwan

Om 17 uur Belgische tijd is ook in Taiwan het jaar 2022 begonnen. Bekijk hier het aftellen en het vuurwerk in hoofdstad Taipei:

Videospeler inladen...

Wat wensen kinderen ons voor het nieuwe jaar?

Ons kinderen- en jongerenjournaal "Karrewiet" vroeg aan enkele kinderen wat zij het meest gaan onthouden van 2021 en wat ze wensen voor het komende jaar.

Videospeler inladen...

Antwerps restaurant schenkt maaltijden aan daklozen na coronabesmetting bij personeel

Het Antwerpse restaurant Dim Dining schenkt al zijn eten vanavond aan 70 daklozen. Een van de personeelsleden is er besmet met corona, waardoor het restaurant op het laatste nippertje moest sluiten. "We wilden meer doen dan enkel de ingrediënten schenken, dus we hebben meteen ook een volwaardige maaltijd bereid", zegt zaakvoerder Jonas Kellens.

Lees meer:

Paus schrapt bezoek aan kerststal, maar houdt wel nog mis

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Paus Franciscus slaat zijn traditionele bezoek aan de levensgrote kerststal op het Sint-Pietersplein dit jaar over. Normaal gesproken doet de paus dit altijd op oudejaarsavond, maar om drukte te voorkomen laat Franciscus verstek gaan. De gebruikelijke nieuwjaarsmis gaat de paus wel nog doen.

Nieuwjaarstoespraak Poetin in teken van corona

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een nieuwjaarstoespraak de vele duizenden coronadoden in zijn land herdacht. Hij bracht ook hulde aan de Russen in de gezondheidszorg, die "de zieken redden en verzorgen".

In totaal heeft het coronavirus in Rusland al aan zeker 300.000 mensen het leven gekost. De cijfers zitten er de afgelopen dagen opnieuw op recordkoers, met ongeveer 1.000 dodelijke slachtoffers per dag. Bovendien is slechts 61,8 procent van de Russen volledig gevaccineerd.

Ook meer algemeen heeft Rusland het afgelopen jaar moeilijkheden overwonnen, zei Poetin. "We hebben hard en consequent gestreden voor onze nationale belangen, de veiligheid van het land en van de burgers", klonk het. "Natuurlijk zijn er nog veel onopgeloste problemen, maar we zijn dit jaar goed doorgekomen."

Poetin riep zijn landgenoten, die hij aansprak als "dierbare vrienden", op om "samen de positieve veranderingen die voor ons liggen tegemoet te treden". De toespraak werd om middernacht uitgezonden in het oosten van Rusland, waar het nieuwe jaar eerder begint dan in de hoofdstad Moskou. Daar komt Poetin pas over enkele uren op de televisie.

Het afgelopen jaar stond onder meer in het teken van toenemende spanningen tussen Moskou en het westen. Poetin had gisteren nog een telefonisch onderhoud met de Amerikaanse president Joe Biden over de aanhoudende Russische militaire dreiging in het oosten van buurland Oekraïne.

China, Filipijnen en Singapore nemen afscheid van 2021

Het nieuwe jaar is nu ook begonnen in China. Net voor het nieuwe jaar begon, sprak de Chinese president Xi Jinping het volk toe in zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak.

"Alleen door eenheid, solidariteit en samenwerking met alle landen ter wereld kunnen we een nieuw hoofdstuk beginnen en een gemeenschappelijke toekomst voor de hele mensheid uitbouwen", klonk het onder meer.

AFP or licensors

Xi verwees voort uiteraard naar het coronavirus en de internationale samenwerking die noodzakelijk blijft om het virus klein te krijgen. Naar eigen zeggen heeft China twee miljard vaccindosissen geleverd aan meer dan 120 landen en internationale organisaties.

De president klopte zichzelf ook op de borst dat China de komende maand gastheer is van de Olympische Winterspelen. "We gaan kosten noch moeite sparen om de wereld geweldige Spelen te geven", zei hij. "De wereld kijkt naar China en China is er klaar voor."

Niet alleen in China is het nieuwe jaar nu ingezet. Ook Taiwan viert het nieuwe jaar. Met de deelstaat West-Australië is nu ook het laatste deel van dat enorme land in het nieuwe jaar beland. Tegelijk is het nieuwe jaar begonnen op de Filipijnen, Singapore en in Hongkong.

Dit zijn beelden van het aftellen en het vuurwerk in Hongkong:

Videospeler inladen...

᠎Honderden Roemenen verkleden zich als beer in eeuwenoude traditie

's Morgnes vroeg zijn honderden mensen verkleed als beer afgezakt naar de Roemeense stad Comănești. Het gaat om een eeuwenoude traditie waarin dansers zich in berenhuiden tooiden om van huis tot huis te dansen en te zingen om kwade geesten te verjagen. De berenpakken zijn niet goedkoop. Volgens persagentschap Reuters kosten ze zo’n 2.000 euro per stuk en weegt een pak gemakkelijk 40 kilogram.

Videospeler inladen...

Jaarwisseling om kwart na 4

Wellicht de bizarste jaarovergang wordt gevierd in Eucla, het meest oostelijke dorpje van West-Australië waar ze om 16.15 uur Belgische tijd Nieuwjaar vieren. Het dorpje telt een 50-tal inwoners en heeft samen met een aantal naburige gehuchten een eigen tijdzone. Het is er 7.45 uur vroeger dan in België.

Archieffoto van de snelweg bij Eucla:

usage worldwide

Wachten op vuurwerk in Dubai

Aan de voet van de Burj Khalifa in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten zijn heel wat mensen bijeengekomen voor een vuurwerkshow om het nieuwe jaar in te luiden.

AFP or licensors

Nieuwjaar in Japan, Korea en deel Indonesië

Sinds 16 uur Belgische tijd is het ook in Japan, Zuid- en Noord-Korea 2022. Net als een deel van Indonesië.

Foto uit Zuid-Korea:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Vuurwerk in het Japanse themapark "Huis ten Bosch", een park in Japan waarin een getrouwe replica van een Nederlands stadje met allerlei Nederlandse gebouwen is gemaakt:

Yomiuri

En dit zijn beelden uit Noord-Korea:

Videospeler inladen...

Jaarlijkse loopwedstrijd hervat na coronapauze

In Sao Paolo in Brazilië is de jaarlijkse Sao Silvestre international race gelopen. Dat is een loopwedstrijd van 15 kilometer die op oudejaarsdag wordt gelopen. Vorig jaar is die wedstrijd niet kunnen doorgaan door de coronamaatregelen. Nu was er geen publiek toegelaten en moesten alle deelnemers volledig gevaccineerd zijn.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Pakistaanse kinderen nemen afscheid van 2021

In Lahore in Pakistan nemen deze kinderen met een viering afscheid van het jaar 2021. Tegelijkertijd verwelkomen ze 2022. Ze zijn er ruim op tijd bij, want Pakistan viert pas om 20 uur Belgische tijd Nieuwjaar.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Oudejaar in het vaccinatiecentrum

In dit vaccinatiecentrum in Potsdam, Duitsland, wordt op oudejaarsdag voort gewerkt. Tussen het prikken door wordt tijd gemaakt voor een Berlijnse bol.

Australië halverwege nieuwjaarsvieringen

Het Australische Noordelijk Territorium met daarin de steden Darwin aan de kust en Alice Springs in de woestijn vierden om 15.30 uur de start van 2022. Australië is daarmee halverwege de nieuwjaarsvieringen.

Kersvers burgemeester Kortenaken op stap voor eerste opdracht: nieuwjaarzingen

Vanaf morgen 1 januari 2022 wordt schepen Kristof Mollu (CD&V) de nieuwe burgemeester van Kortenaken. Hij neemt de sjerp over van zijn partijgenoot Stefaan Devos. Zijn eerste opdracht als burgemeester is meteen een bijzondere, want Mollu ging nieuwjaarzingen met de kinderen in Kortenaken. 

Lees meer:

Druk in de winkelstraten

In deze winkelstraat in de Japanse hoofdstad Tokio is het erg druk nu mensen nog de laatste inkopen doen voor oudejaarsavond. Om 16 uur Belgische tijd begint het nieuwe jaar in Japan.

2021 Kyodo News

Die drukte is een vrij universeel fenomeen. Dit is een foto uit de Duitse stad Freiburg bijvoorbeeld. De Duitsers vieren Nieuwjaar op hetzelfde moment als wij dat doen.

En dit is een foto van de drukte bij de visboer in de Spaanse stad Sevilla. Ook Sevilla bevindt zich in onze tijdzone.

Europa Press 2021

Deze dames in een winkelstraat in Belgrado, Servië oefenen al de danspasjes voor vanavond.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Papoea-Nieuw-Guinea en Guam stappen nieuwe jaar in

De klok slaat middernacht op Papoea-Nieuw-Guinea. Ook Guam viert al het nieuwe jaar. Guam is een territorium van de Verenigde Staten en is daarmee het eerste Amerikaanse gebied dat de jaarwisseling viert.

Tegelijk begint ook het nieuwe jaar in de Australische deelstaat Queensland, met als grootste stad Brisbane.

Nieuwjaarzingen in de straten van Putte: "De ouders die meezingen, krijgen van mij een jeneverke"

Op heel wat plekken in de provincie Antwerpen trekken de kinderen vandaag de straat op voor het nieuwjaarzingen. Vorig jaar kon het niet door corona, maar nu mag het weer als het veilig verloopt. In Putte liep dat vlot deze voormiddag, en de kinderen waren enthousiast.

Lees meer:

Taxi's verwachten geen grote drukte voor oudjaar: "Ook wij voelen het vroegere sluitingsuur van de horeca"

De Antwerpse taxisector verwacht vanavond geen grote drukte. Normaal gezien is oudejaarsnacht voor hen de drukste nacht van het jaar, maar nu de horeca om 23 uur sluit en er geen grote feesten doorgaan, zullen minder mensen een taxi nodig hebben. "Dat merkten we met Kerstmis ook al", zegt zaakvoerder Koen Van Oorschot van Antwerp Tax. 

Lees meer:

Nederlandse jongen omgekomen bij nieuwjaarsschieting

In Haaksbergen in de Nederlandse provincie Overijssel is een 12-jarige jongen omgekomen bij een nieuwjaarsschieting. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. Een andere jongen is naar het ziekenhuis gebracht. Er is een verdachte opgepakt.

Het ongeval vond plaats toen de verdachte met een zogenaamde klaphamer op magnesiumpoeder sloeg. Dat veroorzaakt luide knallen. In eerste instantie werd gedacht aan een ongeluk met vuurwerk.

Lees meer:

Australië viert zes keer Nieuwjaar

Om 14 uur Belgische tijd is het nieuwe jaar gestart in het grootste deel van Australië met onder meer de steden Sydney, Melbourne en hoofdstad Canberra. Aan het bekende operagebouw in Sydney was er het jaarlijkse grote vuurwerk. In tegenstelling tot vorig jaar gebeurde dat opnieuw met toeschouwers. Vorig jaar moesten ze door corona noodgedwongen het vuurwerk thuis op televisie volgen.

Bekijk het aftellen en het vuurwerk in Sydney:

Videospeler inladen...

Een half uurtje later is het ook Nieuwjaar in Adelaide in deelstaat Zuid-Australië. Pas om 15 uur viert ook de grote de deelstaat Queensland het nieuwe jaar. In Queensland ligt onder meer de miljoenenstad Brisbane. Het Noordelijk Territorium met daarin de steden Darwin aan de kust en Alice Springs in de woestijn vieren om 15.30 uur de start van 2022.

De bizarste jaarovergang wordt gevierd in Eucla, het meest oostelijke stadje van West-Australië waar ze om 16.15 uur Nieuwjaar vieren. Pas om 17 uur vieren ze ook in Perth, de hoofdstad van West-Australië, de start van het nieuwe jaar. Drie uur later dus dan aan de Australische oostkust.

Strikt genomen zijn er maar drie tijdzones in Australië, maar niet alle delen van die tijdzones doen mee met het winteruur (feitelijk het zomeruur, want nu is het zomer in Australië). Hierdoor ontstaan er in deze tijd van het jaar vijf verschillende tijdzones. Zes als je de bizarre tijd in Eucla meetelt als volwaardige tijdzone.

Vuurwerkverbod in Nederland, maar kanon mag wel vuren

In Nederland geldt een vuurwerkverbod, maar kanonnen vallen niet onder die regelgeving. Vanmorgen al begonnen in Wierden in de Nederlandse provincie Overijssel daarom de kanonnen te bulderen.

Meest gelezen