© Annelies Frederickx

Molse ijsberen nemen nieuwjaarsduik in het Zilvermeer: “Het deed enorm veel pijn, maar eens onder water viel het eigenlijk best mee”

Mol -

Op provinciaal domein Zilvermeer in Mol namen zowat 160 moedigen zondagmiddag een frisse nieuwjaarsduik. De deelnemers trotseerden niet alleen het ijskoude water van de zwemvijver, maar ook een gure wind, die hen na de duik flink deed rillen. “Het deed enorm veel pijn, maar eens onder water viel het eigenlijk best mee.”

Annelies Frederickx

Isbjörnklubbe Mol en Oplaadpnt verwelkomden zondag op het Zilvermeer maar liefst 160 sportievelingen, die een nieuwjaarsduik namen ten voordele van De Warmste Week. “Als ijsberenclub houden wij elk jaar een nieuwjaarsduik in de watersportvijver, maar voor deze speciale editie kregen we de toelating van het Zilvermeer om de zwemvijver te gebruiken”, vertelt voorzitter Luc Nijs.

De deelnemers kregen instructies en begeleiding van Isbjörnklubbe Mol. © Annelies Frederickx

“We kregen meer dan 160 inschrijvingen binnen, wat een heel succes is. Deze nieuwjaarsduik is de afsluiter van een dubbelevent, dat we samen met Oplaadpnt organiseerden en waarbij er eerst een workshop ademhalingstechnieken werd gegeven. In totaal haalden we maar liefst 1.000 euro op voor De Warmste Week en daar zijn we uiteraard heel trots op. Isbjörnklubbe Mol telt honderdvijftig leden, van wie er zestig tot zeventig iedere zondag een frisse duik nemen. Voor dit speciale event daagde dus een tachtigtal sportievelingen op van buiten de club en dat is best veel.”

Luc Nijs met collega-ijsbeer en redder Bjorn Stans. © Annelies Frederickx

“Voor de meesten van die nieuwelingen was het de eerste duik en daarom splitsten we de groep op. De meer ervaren ijsberen gingen eerst het water in, vaak al lopend. De anderen gingen op hun eigen tempo het water in, natuurlijk wel onder begeleiding. Voor dit event hadden we trouwens drie redders ter plaatse en er was ook een AED-toestel aanwezig. Een frisse duik nemen, houdt in principe geen risico’s in, tenminste als je in goede gezondheid bent en er in de familie geen hartklachten optraden.”

Liesbet Sourbron kon Melanie Dumalin overhalen om een eerste duik te nemen. © Annelies Frederickx

De moedige duikers werden zondag aangemoedigd door familie en vrienden, maar de meesten waagden de sprong per twee of in groep. “Voor mij was dit mijn allereerste nieuwjaarsduik”, verklapt Melanie Dumalin. “Ik liet mij overhalen door Liesbet, die gelukkig wel mee in het water ging. De zon hielp wel, maar het was toch ontzettend pijnlijk. Ik dacht even dat ik het niet zou kunnen. De pijn in mijn voeten en benen werkte ontmoedigend, maar van zodra ik onder water ging, viel het eigenlijk mee. Nu sta ik hier kletsnat en ik heb eigenlijk geen kou. Daarom denk ik, dat we dadelijk nog een tweede keer het water in zullen gaan.”

Pieter Dries neemt elke ochtend een ijskoude douche. © Annelies Frederickx

Pieter Dries ging met de groep gevorderden het water in. “Ik neem wel vaker een frisse duik, maar eerder occasioneel”, vertelt de Mollenaar. “Iedere ochtend neem ik een ijskoude douche en die gewoonte hielp natuurlijk om hier in het water te gaan. Deze nieuwjaarsduik betekent voor mij een frisse start van het nieuwe jaar. Het water is natuurlijk koud, maar toch krijg je er een warm gevoel van. Wat dit met jouw lichaam doet, is gewoonweg onbeschrijflijk.”

Carla Vanclee ging als pinguïn het Molse water in. © Annelies Frederickx

Carla Vanclee dook het Zilvermeer in verkleed als pinguïn. “Verkleden hoort nu eenmaal bij een nieuwjaarsduik”, legt ze uit. “Ik probeer ieder jaar op een andere locatie een nieuwjaarsduik te maken en daarom ben ik hier nu op het Zilvermeer in Mol. Drie jaar geleden maakte ik mijn eerste nieuwjaarsduik in Oostende en daarna volgde de Paalse Plas in Beringen. In Oostende was het echt extreem koud, maar met 13 graden valt de luchttemperatuur nu natuurlijk mee. Het water blijft evenwel altijd even koud.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER