Morgan Stanley acht de tijd rijp om te investeren in risicovolle aandelen

In een voor klanten bestemde nota lichtte de Amerikaanse grootbank Morgan Stanley vandaag haar beleggingsstrategie voor 2022 toe. Wat blijkt uit het schrijven? Strategen van de bank raden een portfolio met een mix van veilige, risicovolle en kleine aandelen aan.

Beleggers in Amerikaanse aandelen kunnen hun keuzes “wat meer pit geven” nu een nieuw jaar begint “en de druk om de indexen bij te houden afneemt”. Dat stellen strategen van de investeringsbank Morgan Stanley, volgens financieel persagentschap Bloomberg.

“Nu we 2022 ingaan, is de belangrijkste vraag voor beleggers of ze bij de relatieve winnaars willen blijven, of dat het tijd is om naar verliezers te gaan vissen”, schrijven de strategen onder leiding van CIO Michael Wilson in de nota.

Morgan Stanley blijft de voorkeur geven aan aandelen van bedrijven met een hoge marktkapitalisatie. Dat gaat dan vooral over het soort giga-ondernemingen dat noteert aan de S&P 500; de grootste Amerikaanse beursindex, die in 2021 een boerenjaar kende. Maar toch ziet de grote bank ook kansen in aandelen die vorig jaar slecht presteerden, en van bedrijven met een relatief kleine marktkapitalisatie, ook wel small cap genoemd.

Barbell-strategie

“Hoewel wij de voorkeur blijven geven aan hoge marktkapitalisaties (…), raden wij aan om een barbell te creëren met aandelen die onderuitgingen maar goede vooruitzichten bieden tegen een redelijke waardering.”

De barbell-strategie is een beleggingsconcept dat suggereert dat de beste manier om een evenwicht te vinden tussen beloning en risico erin bestaat te beleggen in de twee uitersten: activa met hoog risico en activa zonder risico, aldus Investopedia. Kortom: vermijd keuzes uit het midden.

Goedkoopgeldbeleid teruggeschroefd

Na een jaar van buitensporige winsten voor Amerikaanse aandelen, verwachten de meeste analisten nu een bescheidener rendement in 2022. Het soepele geldbeleid van de Fed, de koepel van Amerikaanse centrale banken, wordt immers teruggeschroefd. En dat lijkt één van de stuwende krachten te zijn geweest achter het succesjaar van de aandelenmarkten.

Morgan Stanley beschouwt dus het economisch herstel na de coronapiek als over zijn hoogtepunt. Toch kan het geen kwaad om in aandelen uit de S&P 500 te (blijven) zitten, ook al is de rally voor een tijd voorbij: “Wij adviseren nog steeds een defensieve houding ten aanzien van large caps, gezien de verkrappende financiële voorwaarden en de vertragende groei”, klinkt het nog. “Defensieve” aandelen zijn aandelen die bescherming bieden in tijden van groeivertraging.

Vastgoed

De strategen duiden gezondheidszorg, vastgoed en niet-duurzame consumentengoederen als potentiële winnaars aan tegen een nieuw macro-economisch achterplan. Ook elders zien ze kansen, zoals in small- en medium-cap value-aandelen.

De waardering van small caps zou zo’n 25 procentpunten beter gepresteerd hebben dan de small cap groei. En dat is “het spiegelbeeld van large cap”, concluderen de strategen.

(ns)

Meer