© Daniela Stärk - creative.belgaimage.be

Besparen in 2022 - "Opruimen geeft je overzicht en doet je bewuster kopen": 5 tips van opruimcoach Nele Colle

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. "De Inspecteur" van Radio 2 kijkt deze week naar hoe we kunnen besparen, zonder te moeten inboeten of gierig te worden. Deel 1: opruimen. "Als je dat doet, ga je overzicht scheppen en ga je nadien veel bewuster kopen", zegt opruimcoach Nele Colle.

Beluister hier het gesprek in "De inspecteur" op Radio 2:

Tip 1: Overzicht = bewuster kopen

We hebben vaak al heel veel in huis. Soms zo veel dat we het niet meer altijd weten. Een kleerkast of zelfs een dressing met meer kleren dan we dragen. Of keukenkasten en de berging met producten of spullen die we niet meer zien staan. Daarmee kunnen we aan de slag, volgens opruimcoach Nele Colle.

"Je kan onmogelijk alles onthouden wat je hebt. Door overzicht te gaan scheppen kan je echt wel veel bewuster gaan kopen en enkel datgene kopen wat je nodig hebt. Want als je niet weet wat je hebt ga je makkelijk verleid worden om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Als je weet dat je al 3 dikke wintertruien hebt, gaat dat een rem zetten op wat je nog koopt. Een regel die trouwens niet enkel geldt voor je kleerkast, maar voor je hele huis."

Tip 2: Kan je moeilijk weggooien? Gebruik een tijdelijke zak of doos

Heel veel mensen hebben moeite met weggooien, met afscheid nemen van hun spullen. 

"Opruimen is eerlijk zijn met jezelf. Als je het moeilijk hebt om zaken meteen weg te gooien, steek ze dan tijdelijk in een zak of een doos. Zet er een datum op met een deadline, en als je er tegen dan niet meer bent aan geweest of je hebt er niet meer aan gedacht, gooi ze dan weg."

Tip 3: Doorverkopen, omruilen of weggeven

Aan je oude kleren of spullen kan je misschien ook nog wat verdienen? Er bestaan verschillende apps en websites zoals Vinted, tweedehands.be of bepaalde facebookgroepen waarmee je je oude spullen kan verkopen. Maar er zijn nog andere alternatieven, zegt Colle.

"Het hoeft niet altijd verkopen te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld ook de kringloopwinkels waar je met spullen terecht kan die je zelf niet meer gebruikt." De initiatieven die er de laatste jaren zijn ontstaan om te verkopen, om te ruilen of weg te geven zijn eindeloos. Nele Colle heeft op haar website een handige kaart gezet waar je ze allemaal kan vinden.

© Syda Productions - creative.belgaimage.be

Tip 4: Begrenzen

Begrenzen is heel belangrijk tijdens het opruimen, volgens Colle. "Beslis voor jezelf hoeveel ruimte je boeken of je kleding mogen innemen. Als er iets bijkomt, ga dan jezelf verplichten om iets weg te doen. Zo weet je duidelijk wat je hebt, en weten wat je hebt zorgt ervoor dat je gaat nadenken en minder impulsief zaken gaat kopen die in korting staan bijvoorbeeld."

Tip 5: Digitaal opruimen en orde brengen in administratie

Vergeet zeker ook niet digitaal op te ruimen, zegt opruimcoach Nele Colle: "Je mailbox opruimen en je uitschrijven uit nieuwsbrieven die je niet meer interesseren geeft veel rust in je hoofd. Leer ook mails deleten die je niet meer nodig hebt, en de mails die je wel nog wil bijhouden steek je in overzichtelijke mappen in je mailbox."

Maar ook orde scheppen in je administratie kan je geld opleveren. "Ik merk dat mensen vaak boetes krijgen of oververzekerd zijn omdat ze geen orde hebben in hun administratie. Ook door daar goed op te ruimen kan je heel wat besparen. Heel wat zaken moet je niet bewaren, gooi die dan weg. De zaken die je wel moet bijhouden probeer je best overzichtelijk in een paar mappen te steken. Op papier of digitaal."

Nele heeft zelf een handleiding gemaakt met wat je wel of niet moet bewaren bij je administratie. Die kan je hier vinden.

Meest gelezen