Recordaantal migranten stak in 2021 het Kanaal over van Frankrijk naar het VK

Meer dan 28.300 mensen zijn in 2021 aan boord van kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat melden de BBC en het Britse persagentschap PA op basis van overheidsgegevens.

Het aantal migranten dat vorig jaar in kleine bootjes het Kanaal van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk overstak, is dan ook een record.

1.185 mensen in een dag

11 november was een absolute recorddag: 1.185 mensen maakten die dag de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. PA bericht dat alleen al in november 6.869 mensen het Kanaal richting het VK in kleine bootjes overstaken. Dat is bijna evenveel als in het jaar 2020.

De hogere aantallen zouden deels te danken zijn aan het gebruik van grotere boten die gemiddeld zo’n 28 mensen aan boord konden hebben. Mensensmokkelaars maakten gebruik van de vraag en vroegen duizenden ponden voor een tochtje over de drukke scheepvaartroute in gammele bootjes, schrijft PA.

“Antivluchtelingenwet”

Volgens Tim Naor Hilton, algemeen directeur van Refugee Action, leidt het beleid van de Britse regering tot meer doden in het Kanaal. “Mensen zullen het Kanaal blijven oversteken in gammele bootjes, en smokkelaars zullen blijven profiteren, tenzij ministers meer routes openen voor vluchtelingen om hier asiel aan te vragen.”

Op 24 november kwamen minstens 27 migranten om voor de kust van Frankrijk tijdens een poging om de oversteek te wagen. Franse ambtenaren vergeleken de boot met een opblaasbaar zwembadje voor kinderen.

“En toch wil de regering dit gevaarlijke en hardvochtige beleid legaliseren in haar antivluchtelingenwet, die alleen maar zal leiden tot meer mensen die verdrinken. De regering moet wakker worden en dit wetsvoorstel nu schrappen”, aldus Hilton.

De wet waar Hilton naar verwijst is de Nationality and Borders Bill van de Britse regering. Die ligt momenteel bij het parlement en belooft een harder optreden tegen mensensmokkelaars en migranten zelf. De wet, indien van kracht, zou de terugkeer van asielzoekers die via zogenaamde “veilige derde landen” zijn gereisd mogelijk maken.

(evb)

Meer