©  rr

Europese gasprijs stijgt weer en dat zullen wij ook voelen

De Europese gasprijzen stijgen opnieuw, na een dip de voorbije weken. Nieuwe zorgen over krapte op de markt duwen de prijzen weer over de 90 euro per megawattuur.

tg
Bron: BELGA

De prijs voor een megawattuur gas (MWh) op de Nederlandse termijnmarkt - richtinggevend voor de gasprijs in Europa - steeg dinsdag bijna 20 procent tot 95 euro. Maandag was er al 14 procent bijgekomen.

De nervositeit op de gasmarkt neemt weer toe nu er opnieuw onzekerheid is over de aanvoer van Russisch gas, goed voor een derde van het gas dat in Europa wordt verbruikt.

Er vloeit minder gas via Oekraïne, terwijl er via een andere leiding gas vanuit Duitsland oostwaarts naar Polen stroomt.

In december piekte de gasprijs nog tot meer dan 180 euro/MWh, uit schrik voor tekorten op de gasmarkt. Maar meer LNG-gas (vloeibaar gemaakt aardgas) dat met schepen richting Europa wordt getransporteerd en milde temperaturen voor de tijd van het jaar zorgden de voorbije weken voor wat meer vertrouwen op de gasmarkt. 

Intussen is er opnieuw meer vraag naar LNG vanuit Azië, waardoor tankers mogelijk toch niet richting Europa zouden varen. Het wordt ook weer wat kouder, zodat de vraag naar aardgas stijgt. Een echte winterprik blijft voorlopig nog uit en dat is goed nieuws voor onze energiefactuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer