Foto: Facebook "Ge zijt van Rijkevorsel als ge..."

Kippen vermist en haan de nek omgedraaid: vandalen laten spoor van vernieling na in kerststal in Rijkevorsel

In Rijkevorsel hebben vandalen een spoor van vernieling nagelaten in het dorpscentrum van Rijkevorsel. Ze vernielden de kerstverlichting en doodden de haan uit de kerststal door het dier de nek om te draaien. De vandalenstreken laten een diepe indruk na. "We weten niet waarom iemand zoiets zou doen", zegt Bart Mertens, een vrijwilliger die instaat voor de kerststal. 

Vandalen hebben maandagnacht een spoor van vernieling gezaaid in het centrum van Rijkevorsel. Zo moesten onder meer een spandoek, kerstverlichting en een reclamebord eraan geloven, net als de plaatselijke kerststal met levende dieren. 

De draad van het kippenhok was stukgescheurd, er zijn kippen vermist en de nek van de haan is omgedraaid

Bart Mertens, vrijwilliger kerststal

"Toen ik langs de kerststal passeerde, zag ik meteen dat er iets aan de hand was. De draad van het kippenhok was stukgescheurd en de omheining was afgebroken. Er bleken dus al snel een aantal kippen vermist. We zijn dan verder gaan zoeken naar wat er nog gebeurd was en toen zagen we dat de nek van de haan was omgedraaid", zegt Bart Mertens, een vrijwilliger die instaat voor de kerststal. 

Beluister hier het gesprek met vrijwilliger Bart Mertens:

Op sociale media kwam er een storm aan verontwaardigde reacties over de vandalenstreek. Ook de vrijwilligers zijn erg aangedaan. "We mogen die dieren gebruiken van andere mensen, dus ook zij zijn enorm getroffen door deze baldadigheden. We weten niet waarom iemand zoiets zou doen", zegt Mertens. 

Hoe moet het verder met de kerststal?

"We weten als groep ook niet hoe we nu verder moeten. Het zijn de laatste dagen dat de kerststal er zal staan, dat geeft ons een jaar om te bezinnen en dat zal nodig zijn. Iedereen is altijd enthousiast over de levende dieren, maar kan dat nu nog wel?"

Aan de kerststal hangt een camera. De politie hoopt de daders met behulp van camerabeelden te vinden. 

Beluister hier een verslag van onze reporter ter plaatse

De kerststal naast de kerk in Rijkevorsel

Meest gelezen