Direct naar artikelinhoud
NieuwsFrankrijk

Overleg over invoering Franse coronapas stilgelegd na uitspraken Macron over ‘pesten’ ongevaccineerden

Overleg over invoering Franse coronapas stilgelegd na uitspraken Macron over ‘pesten’ ongevaccineerden
Beeld AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft de invoering van de door hem gewenste coronapas verder bemoeilijkt door in een interview te stellen dat hij ongevaccineerden bewust wil pesten. Het regeringsoverleg over de toch al omstreden maatregel is tijdelijk stilgelegd.

en

Macron zei in Le Parisien dat hij het ongevaccineerden opzettelijk moeilijk wil maken. ‘Ongevaccineerden, die wil ik echt kwaad maken. Dus dat is wat we blijven doen, tot het einde. Dat is de strategie.’ Hij gebruikte daarbij het woord ‘emmerder’, dat in deze context betekent: pesten, op stang jagen.

Macron wil naar eigen zeggen op deze manier de ‘minderheid’ die zich tegen vaccinatie verzet nog kleiner maken. In Frankrijk is bijna 90 procent van de mensen die in aanmerking komen voor een prik inmiddels gevaccineerd.

De opmerkingen leidden meteen tot felle kritiek van Macrons politieke tegenstanders. Volgens Marine Le Pen van het rechtse Rassemblement National creëert Macron ‘tweederangs burgers’. ‘Macron is zijn ambt onwaardig’, stelt zij. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon noemt de uitspraken van de president ‘walgelijk’ en Damien Abad van Les Républicains zegt dat de president blijk geeft van ‘kinderachtig cynisme’.

Coronapas

Als het aan de Franse regering ligt, is het vanaf 15 januari niet meer voldoende om een negatieve coronatest te tonen om toegang te krijgen tot horeca, theaters en bioscopen. Alleen volledig gevaccineerden zijn dan nog welkom. De coronapas moet tevens gaan gelden voor binnenlandse vluchten en in het regionale openbaar vervoer. ‘Ik ga niet onder dwang inenten, dus moeten we tegen de ongevaccineerden zeggen: vanaf 15 januari kun je niet meer naar een restaurant gaan, je kunt niet meer ergens koffie gaan drinken, je kunt niet meer naar het theater, je kunt niet meer naar de bioscoop’, aldus Macron in het interview.

Maar de gesprekken over de invoering van deze maatregel verlopen moeizaam en zijn al meerdere keren stilgelegd. Volgens critici wordt een deel van de bevolking met de invoering van de coronapas ten onrechte buitengesloten. Het is de bedoeling dat het overleg woensdagmiddag wordt hervat.

Frankrijk gaat net als veel andere landen inmiddels gebukt onder een nieuwe coronagolf als gevolg van de opkomst van de omikronvariant. De huidige maatregelen gaan een stuk minder ver dan de lockdown in Nederland. Zo is het in bars en cafés alleen verboden om staand te eten of te drinken, en mogen bij evenementen binnen maximaal tweeduizend bezoekers komen. Wel moeten nachtclubs ten minste tot 25 januari dichtblijven.