Coronablog - Geen extra maatregelen tegen omikrongolf, De Croo: "Wellicht geen overbelasting van intensieve zorg"

Het Overlegcomité heeft beslist om de huidige coronamaatregelen aan te houden. Dat betekent dat de scholen vanaf maandag opnieuw mogen opengaan. Op de persconferentie heeft viroloog Steven Van Gucht ook gewaarschuwd voor stijgende cijfers en een omikronpiek half januari. In Frankrijk heeft het parlement de vaccinatiepas goedgekeurd. Het voorstel moet er wel nog aan de senaat worden voorgelegd. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo: "Veel nieuwe besmettingen door omikron, maar zal niet leiden tot sterke stijging in intensieve zorg"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) benadrukt in "Het journaal" dat het Overlegcomité het advies van de experten ter harte heeft genomen bij het nemen van de nieuwe beslissingen. Vanmiddag is beslist om de maatregelen niet te verstrengen of te versoepelen.

"De experten hebben een paar weken geleden al aangekondigd dat er veel nieuwe besmettingen zullen komen door de omikronvariant, maar dat zal niet leiden tot een sterke stijging in onze intensieve zorg. Dat zien we onder meer in Denemarken, een land dat heel vergelijkbaar is met België. Daar zie je veel besmettingen, maar er is geen impact op de ziekenhuizen en de intensieve zorg", aldus De Croo.

De premier weerlegt ook dat de politici de adviezen van de experten naast zich neerleggen. "Eigenlijk voeren we het volledige advies van de experten uit. Een element doen we niet en dat is op het gebied van telewerken. Er was de aanbeveling om telewerk aan honderd procent te doen. Wij houden het op 80 procent, wat wil zeggen dat je maximaal een dag naar het werk mag gaan. De negatieve effecten van 100 procent telewerken zijn ook heel groot."

België is een van de landen die het meest stabiele beleid hebben gevoerd in Europa, dat is geen jojobeleid

De Croo wil geen excuses uitspreken tegenover de cultuursector, maar geeft wel toe dat hij zich neerlegt bij de beslissing van de Raad van State om de sluiting van de cultuursector teniet te doen. Bioscopen en theaters mogen open blijven met een zittend publiek van maximaal 200 bezoekers, met mondmaskers en gebruik van coronapas (CST) vanaf 50 bezoekers.

"Wij hebben bij het vorig Overlegcomité een beslissing genomen in eer en geweten. De experten vroegen alle binnenactiviteiten te sluiten en dat hebben we toen gedaan. Dat was niet specifiek gericht op de cultuursector. Wanneer de Raad van State zegt dat dat niet de juiste beslissing is, dan leg ik mij daarbij neer. We hebben het voorbije jaar tientallen zaken bij de Raad van State gehad, het is twee keer gebeurd dat de beslissing vernietigd werd. Dat is gebeurd bij de erediensten en is nu gebeurd bij de cultuursector."

Aan het slot van zijn gesprek in de studio van "Het journaal" verdedigt De Croo de algemene aanpak van de regeringen in ons land. "Wij zijn een van de landen die het meest stabiele beleid hebben gevoerd in Europa, dat is geen jojobeleid."

Videospeler inladen...

Van Gucht: "Piek omikron verwacht midden januari met tot 125.000 besmettingen per dag"

Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie na het Overlegcomité de huidige situatie met de omikronvariant geschetst en een aantal modellen voor de toekomst voorgesteld. "De vijfde golf is begonnen", zegt de viroloog. "We hebben maandag en dinsdag recordwaarden bereikt van meer dan 27.000 besmettingen per dag. Dat is ongezien in deze pandemie."

Van Gucht verwacht de piek van de omikronvariant ergens midden januari. "Met tussen 30.000 en 125.000 besmettingen per dag", zegt hij. Er zit met andere woorden een grote foutenmarge op de cijfers. Dat heeft een en ander te maken met ons testbeleid dat is bijgestuurd. Als er minder wordt getest, zullen er ook minder bevestigde gevallen zijn.

Videospeler inladen...

KU Leuven start examens met extra coronavoorzorgsmaatregelen

Maandag 10 januari start aan KU Leuven de eerste examenperiode. "De examenroosters en examenvormen voor studenten zullen niet wijzigen, maar de hoge besmettingsgraad van de omikronvariant maakt enkele extra voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. Zo zal het dragen van een FFP2-mondmasker verplicht zijn bij mondelinge examens", meldt de KU Leuven.

Eerder kondigden de universiteiten van Antwerpen en Gent al het verplichte gebruik van het FFP2-masker aan.

CO2-meter geeft alarmerende waarden aan tijdens persconferentie na Overlegcomité

Tijdens de persconferentie na het Overlegcomité werd meermaals het belang van ventileren en CO2-meters benadrukt. Opmerkelijk, de CO2-meter in de perszaal van de Wetstraat 16 gaf alarmerende waarden aan. In de horeca geldt een drempelwaarde van 900 parts per million (ppm). 

Straatcarnaval in Braziliaanse stad Sao Paulo afgelast

In Sao Paulo, een miljoenenstad in Brazilië, wordt het straatcarnaval geannuleerd door het stijgende aantal coronabesmettingen in het land. Eerder werden ook al de festiviteiten in Rio de Janeiro en Salvador de Bahia afgelast. "Het straatcarnaval in Sao Paulo gaat niet door vanwege de epidemiologische situatie", zei burgermeester Ricardo Nunes op een persconferentie. 

Net zoals in Rio, mogen wel de uitbundige parades van sambascholen blijven doorgaan. "We gaan met de sambascholen een gezondheidsprotocol opstellen. Als dit wordt nageleefd, zullen de parades plaatsvinden op de Sambodrome", zei een gemeenteraadslid van Sao Paulo. Bij de parades met praalwagens kan het publiek beter gecontroleerd worden door omheiningen en kan ook een gezondheidspas of negatieve coronatest gevraagd worden. 

Maar veel Braziliaanse steden staan ook bekend om hun straatcarnaval of "blocos" waarbij processies van feestvierders met duizenden samenkomen om muziekgroepen te volgen. Die worden nu dus op verschillende plaatsen afgelast.

Rafael Arbex/ESTADAO

Geen aanpassingen aan de coronamaatregelen, maar ken je ze nog?

De huidige coronamaatregelen blijven nog even gelden, maar ken jij ze nog? Mogen trouwfeesten bijvoorbeeld nog doorgaan? Kunnen scholen na de kerstvakantie heropenen? En hoeveel mensen mag ik precies thuis uitnodigen? Een antwoord op jouw meest gestelde vragen. 

Zoek hier naar een antwoord op jouw vraag: 

Geneeskunde voor het Volk zingt alternatief driekoningenlied om falend gezondheidssysteem aan te klagen

Artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van Geneeskunde voor het Volk in Genk hebben vandaag hun frustratie over het gezondheidssysteem uit hun lijf gezongen. Als ludieke actie legde iedereen het werk vandaag vijf minuten neer om buiten aan de praktijk in Kolderbos een eigen variant van het driekoningenlied te zingen. “Veel huisartsen overwegen om ermee te stoppen”, klinkt de vrees. 

Lees meer:

In Mol en Dessel krijgen werknemers hun boosterprik op het werk

Vandaag hebben 2000 werknemers in Mol en Dessel hun boosterprik op het werk gekregen. Het gaat om medewerkers van het VITO, Belgoproces en het nucleair onderzoekscentrum SCK. Het is voor eerstelijnszone Baldemore de eerste keer dat ze buiten het vaccinatiecentrum prikken.

Lees meer:

Portugal verlengt reisbeperkingen en telewerkverplichting

Alle reizigers, ook zij die gevaccineerd, zullen al zeker tot 9 februari een negatief coronatestresultaat moeten voorleggen als ze per vliegtuig Portugal binnenkomen. Dat meldt premier Antonio Costa op een persconferentie.

Ook de telewerkverplichting, die geldt sinds het begin van het jaar, wordt verlegd, tot eind volgende week. Vanaf 14 januari wordt telewerk slechts een aanbeveling, en mogen ook de bars en nachtclubs weer de deuren openen voor klanten die een negatieve test aflegden.

De regering bevestigde ook dat de scholen maandag weer opengaan, nadat de kerstvakantie met een week werd verlengd werd om besmettingen te vermijden na de eindejaarsfeesten. "We moeten waakzaam blijven, de pandemie is nog niet voorbij", zelfs al is ondertussen gebleken dat de omikronvariant minder ernstig is, aldus Costa.

Bijna 180.000 nieuwe besmettingen in Verenigd Koninkrijk

Op een dag tijd zijn in het Verenigd Koninkrijk 179.756 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, dat melden Britse media. De dag voordien was sprake van 197.747 nieuwe gevallen. Er waren 231 nieuwe sterfgevallen tegen 334 gisteren. Op een dag tijd zijn 2.708 mensen in het ziekenhuis opgenomen.

Minister Vandenbroucke (Vooruit): "Niets houdt Onderwijsministers tegen om gratis zelftests aan te bieden"

"Niets houdt de ministers van Onderwijs tegen om massaal zelftests te kopen en die gratis ter beschikking te stellen", dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd tijdens de persconferentie van het Overlegcomité. Vandenbroucke wijst erop dat het onmogelijk is om vanuit de federale regering een gratis aanbod te voorzien, maar voegt eraan toe dat lokale besturen of onderwijsautoriteiten dat wel kunnen doen.

Lees het volledige artikel hier:

Heb jij ook al driekoningen-zangertjes aan de deur gehad?

Op veel plaatsen in de provincie Antwerpen gaan vandaag weer driekoningen-zangertjes op pad. Het is een traditie dat kinderen op 6 januari, de christelijk feestdag Driekoningen, van deur tot deur gaan zingen in ruil voor wat snoep of geld. Vorig jaar werd dat in veel gemeenten verboden door corona. 

Lees hier verder:

Oostenrijk verplicht FFP2-mondmasker ook in openlucht

De Oostenrijkse regering heeft beslist het dragen van een FFP2-mondmasker buiten te verplichten in een poging de verspreiding van de omikronvariant in te dammen en om een nieuwe lockdown te voorkomen. Kanselier Karl Nehammer sprak tegenover de pers van een "heel ernstige situatie" en van de "nieuwe uitdaging" die de uiterst besmettelijke omikronvariant vormt.

Het aantal nieuwe besmettingen per dag in het land met 8,9 miljoen inwoners steeg woensdag tot bijna 10.000, tegen ongeveer  3.000 begin januari. 

Het FFP2-masker, dat in Oostenrijk al verplicht is op het openbaar vervoer en binnen in openbare ruimtes, wordt vanaf volgende week ook verplicht op straat, vooral als geen 2 meter afstand kan worden gehouden, bijvoorbeeld in een wachtrij of voetgangerszone. Het masker sluit nauwer aan op het gezicht en filtert beter dan het chirurgische masker. 

Voorts worden de controles op de vaccinatiepas opgevoerd, terwijl de quarantaineregels voor covidzieken en hun gezinsleden versoepeld worden om te vermijden dat de economie van het land stilvalt. 

De regeringsleider sloot een nieuwe lockdown niet uit als de toestand in de ziekenhuizen zou verslechteren. De jongste lockdown eindigde op 12 december voor wie gevaccineerd is. De niet-gevaccineerden moeten nog altijd binnenblijven.

Israël laat weer reizen naar bijna alle landen toe

Israël zal zijn onderdanen ondanks de wereldwijde uitbraak van omikron weer toelaten naar bijna alle landen te reizen. Ook de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland moeten van de lijst met "rode" landen worden geschrapt, zo klinkt het donderdag in een advies van het ministerie van Gezondheid.

De regeling moet nog door de regering en het parlement worden goedgekeurd, maar zou in de nacht van donderdag op vrijdag al in werking treden. 

Het ministerie wees er tegelijk op dat de besmettingscijfers in veel landen hoger liggen dan in Israël. Bijgevolg zou men er "zonder goede reden" beter niet naartoe reizen. Bovendien zijn er een reeks vijandige staten als Iran en Libanon waar Israëliërs sowieso niet naartoe mogen.

Israël voerde na de ontdekking van de omikronvarant van het coronavirus strenge reisbeperkingen in. Die helpen volgens deskundigen nog maar weinig omdat omikron zich ondertussen ook in Israël sterk verspreid heeft. Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat dagelijks opgetekend wordt in het land met 9,4 miljoen inwoners, bereikte donderdag met 16.115 het hoogste niveau.

Margot Cloet: "Vrezen gigantische personeelsuitval in zorg de komende weken"

Het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaten heeft beslist de huidige coronamaatregelen aan te houden. Gedelegeerd bestuurder Margot Cloet van Zorgnet-Icuro maakt zich zorgen over de komende weken. "Rond de 15 procent van het personeel in de ziekenhuizen en woonzorgcentra is al uitgevallen en we vrezen dat dat nog erger wordt."

Cloet had toch gehoopt dat bepaalde verstrengingen opnieuw in overweging zouden worden genomen. "Ik begrijp dat we in gigantische onzekerheid zitten over wat de komende weken gaan brengen. Maar we krijgen zeker meer besmettingen in de woonzorgcentra en stijgende ziekenhuisopnames. In de ziekenhuizen plant men naast de gegarandeerde COVID-zorg nu al de gewone zorg aan de hand van het beschikbare personeel. We vrezen een gigantische extra personeelsuitval."

Meest gelezen