Themabeeld. ©  Getty Images

Drugsbezit in gevangenis kan verdachte martelmoord 20 maanden cel kosten

Het openbaar ministerie heeft donderdag in Hasselt 20 maanden cel en 8.000 euro boete gevorderd tegen een Genkenaar voor bezit van drugs in de gevangenis. De man verbleef twee jaar in de cel voor zijn vermeende aandeel in de martelmoord op Hilal Makhtout.

geho

De verdachte stuurde zijn kat naar de Hasseltse rechtbank. Wel aanwezig was zijn 28-jarige zus en de Genkse drugsleverancier (24). Op 18 november 2019 kwamen de feiten aan het licht. De jonge vrouw bezocht die dag haar broer in de Hasseltse gevangenis en gedroeg zich zenuwachtig. Een naaktfouille leverde vervolgens 47 gram hash in haar ondergoed op. In haar verhoor gaf ze toe dat het niet de eerste keer was dat ze drugs binnen smokkelde. De vrouw verklaarde te handelen in opdracht van haar broer en de drugs te krijgen van de derde verdachte. Bij zijn thuis vonden de speurders een gram drugs en een precisieweegschaal. Deze betichte zei veel spijt te hebben. “Ik hoop dat dit nooit meer zal gebeuren.”

Onder druk gezet

Voor de spilfiguur, die enkel op verdenking van gijzeling en niet voor de moord op Hilal Makhtout in de cel zat, is 20 maanden cel en 8.000 euro boete gevorderd. De man verkeert intussen op vrije voeten. Voor de zus en de leverancier vorderde de procureur 15 maanden cel en 8.000 euro boete. “Dit kan eventueel met uitstel.”

Advocate Sophia Lycops pleitte voor de jonge vrouw, een alleenstaande mama van een kindje van vier jaar. “Haar broer zette haar onder druk nadat ze aanvankelijk weigerde. Hij bleef aandringen. Tussen de vijf en tien keer heeft ze drugs binnen gebracht. Intussen heeft mijn cliënte haar leven op de rails. Ze werkt, studeert en heeft een vaste relatie, maar het is moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Contact met haar broer heeft ze niet meer. Hij heeft haar gebruikt als zijn meid en meegesleurd in zijn verhaal. Gezien haar blanco strafblad vraag ik de opschorting van straf, eventueel onder voorwaarden.”

Ook de advocate van de leverancier vroeg om een gunstmaatregel. “Zijn situatie is nu stabiel en hij wil zijn toekomst niet hypothekeren.” Het openbaar ministerie wees erop dat de feiten te ernstig voor een opschorting zijn. “Dat lijkt me een onvoldoende signaal, maar tegen een werkstraf heb ik geen bezwaar.”

Vonnis op 3 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer