Francesco Veronesi/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Vogelgriep vastgesteld bij siervogelbedrijf in Bocholt

Bij een siervogelbedrijf in Bocholt is vogelgriep vastgesteld. De ongeveer 7.000 dieren worden zaterdag geruimd. In een cirkel van 3 kilometer gelden ook extra maatregelen zoals het verbod op vervoer van pluimvee of eieren. Ook blijft de ophokplicht gelden. 

Het pluimveebedrijf dat handelt in siervogels zoals flamingo’s, ganzen en rode ibissen zal morgen geruimd worden door een gespecialiseerd bedrijf. De ruimingsfirma zal alles voorbereiden, daarna start de vergassing en worden de stallen geruimd. 

Ook is er een beschermingszone afgebakend van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rond de besmettingshaard. In de kleine zone is het verboden om pluimvee of eieren te vervoeren. Door het gebied rijden met pluimvee zonder te stoppen mag wel.  

Ophokplicht

"Vogelgriep is zeer besmettelijk en dodelijk voor dieren. Het virus wordt gemakkelijk overgedragen door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de ophokplicht", zegt schepen van Landbouw Jan Verjans (Via). 

"Die ophokplicht geldt al een tijdje in het hele land, maar met de uitbraak wil ik de inwoners er nog een keer op wijzen dat het noodzakelijk is om pluimvee binnen te houden. Een net spannen over hun ren kan ook, zolang ze niet in contact komen met wilde vogels. "

Meest gelezen