Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

UGent neemt afstand van Lieven Annemans, die onwaarheden over covidvaccinatie van kinderen verspreidt

UGent neemt afstand van Lieven Annemans, die onwaarheden over covidvaccinatie van kinderen verspreidt
Beeld Tim Dirven

Gezondheidseconoom Lieven Annemans, ooit lid van een expertengroep om de overheid te adviseren in de strijd tegen het coronavirus, heeft op Twitter een afbeelding gedeeld met daarop onwaarheden over vaccinatie bij kinderen. De professor wordt in de reacties teruggefloten, onder meer door viroloog Marc Van Ranst en UGent-rector Rik Van de Walle.

, en

Volgens Annemans, professor aan de Universiteit van Gent, zijn de risico’s van vaccinatie bij jonge kinderen vele malen groter dan de baten. Hij raadt “ouders en grootouders van jonge kinderen” dan ook aan de “analyse” die hij daarover deelt zeker te lezen.

Onder meer viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) wijst Annemans op een wetenschappelijk artikel van het tijdschrift ‘Scientific American’, waaruit blijkt dat de risico’s na een coronabesmetting bij kinderen vele malen groter zijn dan de risico’s na een vaccinatie tegen Covid-19. “Myocarditis (ontsteking van de hartspier, red.) als gevolg van vaccinatie is uiterst zeldzaam”, klinkt het daar. 

Op 1 miljoen gevaccineerde tieners werden 30 gevallen van (milde) myocarditis vastgesteld. Bij jongere kinderen is de kans nog kleiner, aangezien een ontsteking van de hartspier minder vaak voorkomt in die leeftijdsgroep. “Het risico om Covid-19 op te lopen is veel groter", aldus ‘Scientific American’

Tom Coenye, professor aan de farmaceutische faculteit van de UGent, roept zijn collega dan ook op om de tweet te verwijderen, “omdat ze de waarheid geweld aan doet en het debat bemoeilijkt”. 

Ook UGent-rector Rik Van de Walle en Piet Hoebeke, decaan van de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen aan de UGent, zijn niet opgezet met Annemans. Ze laten weten dat ze zich “expliciet distantieren van deze wetenschappelijk niet correcte boodschap”. Ze benadrukken beiden ook dat Annemans in eigen naam spreekt, en dus geenszins het standpunt van de Gentse universiteit vertegenwoordigt.

Twitter bericht wordt geladen...

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bepaalde eind vorig jaar dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor jonge kinderen. De voordelen zijn groter dan de mogelijke risico’s, zeker bij kinderen met een verhoogd risico door onderliggende aandoeningen, benadrukt het agentschap. Na nog een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad, werd ook in ons land beslist om jonge kinderen vanaf 5 jaar oud te vaccineren tegen het coronavirus.