Direct naar artikelinhoud
NieuwsBoris Johnson

Britten leven zich online uit na blunders van Boris Johnson: ‘Verdorie, feestje in Downing street gemist. Ik lag in coma’

Premier Boris Johnson ligt zwaar onder vuur nadat er beelden uitlekten van corona-overtredingen tijdens de lockdown eind 2020.Beeld REUTERS

Nu het ene na het andere gerucht uitlekt over de vermeende feestjes in Downing Street, op een moment dat er zeer strenge coronamaatregels van kracht waren, groeit de druk op premier Boris Johnson. Britse burgers vonden alvast een uitlaatklep op het internet in de vorm van #DowningStreetParties.

Veel gefrustreerde burgers vinden heil in cynische humor. “Feestje bij nummer 10 (ambtswoning premier Johnson, KL.). Verdorie, heb het gemist”, tweet een gebruiker. “Ik lag in een coma. Net mijn geluk.”

Twitter bericht wordt geladen...

Een ander Twitter-account deelt ‘een foto’ mee van de ‘ochtend na het feestje’. 

Twitter bericht wordt geladen...

De populaire Downing Street-kat Larry ‘distantieert’ zich dan weer van de #DowningStreetParties. “In tegenstelling tot Boris Johnson kan ik u vertellen dat ik niet op de feestjes was tijden de lockdown. Want in tegenstelling tot Boris Johnson, denk ik niet dat de regels enkel gelden voor andere mensen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook bedrijven springen mee op de kar. Zo knutselde de Ierse vluchtmaatschappij Ryanair een fictieve drankkaart ineen voor de #DowningStreetParties. Voor een ‘Bojohito’ betaalt u slechts zes fictieve euro’s, daarvoor krijgt u een cocktail met onder meer limoensap, rum en “een scheutje bedrog”.

Twitter bericht wordt geladen...

Maar niet iedereen ziet er de humor nog van in. Deze vrouw deelt twee tragisch contrasterende foto’s mee van haar vader. Lachend op de eerste foto, in een doodskist op de tweede. “Dit zijn de twee laatste momenten die ik spendeerde met mijn papa. In de 37 dagen tussen de twee foto’s zag ik hem geen enkele keer omdat ik de regels van de premier volgde. Regels die hij systematisch en meermaals heeft gebroken, zonder enige reden.”

Twitter bericht wordt geladen...

Zo ook deze zorgmedewerker. Op Twitter deelt ze foto mee van zichzelf in een volledig beschermingspak. “Mei 2020. Negen weken weg van thuis om levens te redden, en zij waren aan het feesten? Ik zag af in deze pakken. Ik huilde. Ik was geïsoleerd (...) We zagen mensen sterven. Ik kreeg posttraumatische stress. En zij waren aan het feesten?”

Twitter bericht wordt geladen...

Een beeld dat steeds meer symbool begint te staan voor het contrast tussen de vermeende coronafeestjes van de politiek en het verdriet van het land tijdens de pandemie, is de foto van de eenzame koningin Elizabeth tijdens de begrafenisceremonie van haar man prins Philip. Het overlijden van de prins gebeurde enkele maanden na de vermeende coronafeestjes, maar er waren nog altijd strenge coronaregels van kracht.

Twitter bericht wordt geladen...

Sinds de laatste onthulling is de politie van Londen een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen in Downing Street. Heel wat Britten hebben er echter hun twijfels bij hoe grondig dat onderzoek zal verlopen. Er worden ook heel wat vraagtekens geplaatst bij het optreden, of het gebrek daaraan liever, tijdens de ‘feestjes’. Er staan immers genoeg camera’s in de straat, stellen verschillende mensen op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Lees ook

‘Bad times’ voor Boris Johnson: Britse economie krijgt klappen door vele omikron-quarantaines

‘Nu heeft Dominic Cummings echt een bom gedropt’: na de zoveelste covid-blunder van Boris Johnson