Verblijfsvergunning imam grootste moskee van het land ingetrokken

 ©  BELGAIMAGE

De verblijfsvergunning van Mohamed Toujgani, de hoofdimam van de grootste moskee in ons land, is in oktober van vorig jaar ingetrokken omdat de man volgens de veiligheidsdiensten een ernstig gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Dat meldt VRT Nieuws. Toujgani mag ons land tien jaar niet binnen.

gjs
Bron: belga

Toujgani was de imam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste in ons land, en in die hoedanigheid een van de meest invloedrijke islamistische predikers in België. Uit informatie van de veiligheidsdiensten is in de loop van vorig jaar echter gebleken dat hij een gevaar vormde voor de nationale veiligheid.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft daarom in oktober het verblijfsrecht ingetrokken van Toujgani. “Er zijn in het verleden al veel te vaak haatpredikers geweest die de ruimte hebben gekregen om hun ideeën te verspreiden en te verdedigen. Toujgani was wellicht één van de meest invloedrijke onder hen. Hiermee willen we een signaal uitsturen. Wie haat zaait, onze samenleving verdeelt en een bedreiging vormt voor onze veiligheid, is niet welkom in ons land. Vandaag niet, maar ook de komende jaren niet”, zegt Mahdi daarover bij VRT Nieuws. Over welke informatie de veiligheidsdiensten beschikten, is niet duidelijk.

Toujgani, die niet de Belgische nationaliteit heeft en al bijna 40 jaar in ons land woont, kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten en moet zich de komende 10 jaar houden aan een inreisverbod. Hij zou ondertussen niet meer in ons land zijn. Volgens het kabinet zijn de normale beroepstermijnen bovendien verlopen, maar Toujgani’s advocaat laat weten dat hij dat aanvecht. De imam heeft hier een vrouw en kinderen.

Mohamed Toujgani was al langer gecontesteerd. Ondanks een decennialang verblijf in ons land sprak hij Nederlands noch Frans. Bovendien dook in 2019 een tien jaar oud filmpje van hem op waarin hij opriep tot het verbranden van joden. Hoewel hij niet gekend is bij het grote publiek, is Toujgani een bijzonder invloedrijk figuur in de islamitische gemeenschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen