Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Nieuwe opleving virus in Zuid-Amerika, Canadese ziekenhuiscijfers torenhoog

Nieuwe opleving virus in Zuid-Amerika, Canadese ziekenhuiscijfers torenhoog
Beeld AFP

Zuid-Amerika ziet het aantal gemelde besmettingen razendsnel toenemen, en in Canada zijn ongekend veel coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. 

en

Na maanden van relatief lage besmettingscijfers heeft ook Zuid-Amerika nu te maken met een duidelijke opleving van het coronavirus. De afgelopen week werden bijna 1,5 miljoen Zuid-Amerikanen positief getest, bijna een verdrievoudiging ten opzichte van een week eerder en het hoogste aantal tot nu toe. 

De besmettingscijfers zijn het hoogst in Argentinië: in een maand tijd steeg het aantal meldingen van 40 naar 1.580 per 100.000 inwoners. De Argentijnse autoriteiten uiten vooralsnog weinig zorgen omdat er geen vergelijkbare toename te zien is in het aantal ic-opnamen, en hebben deze week nog de quarantaineregels voor positief geteste personen versoepeld. Ook in Suriname is het aantal besmettingen hoog, met een oplopend aantal opnamen. De ziekenhuisbezetting is er nog wel laag, met 58 covidpatiënten. In Peru en Brazilië, die bij eerdere golven hard werden getroffen, is het aantal meldingen deze week verviervoudigd, maar nog relatief laag.

Ongekend veel coronapatiënten in Canada, besmettingscijfers lijken te stabiliseren

In Canada liggen meer inwoners met corona in het ziekenhuis dan eerder in de hele pandemie. Het aantal opnamen stijgt nog steeds. Per miljoen inwoners liggen er nu gemiddeld 206 op de verpleegafdeling. De op één na hoogste piek, in januari 2021, kwam uit op 128 per miljoen. De dichtstbevolkte provincies Ontario en Quebec zijn het hardst getroffen. Sinds de jaarwisseling gelden daar weer strenge maatregelen. Zo is in Quebec de avondklok weer ingevoerd. Bovendien heeft premier François Legault een verplichte ‘zorgbijdrage’ voor ongevaccineerden aangekondigd. Nog nergens ter wereld bestaat zo’n ingrijpende belastingmaatregel. Het aantal nieuwe besmettingen lijkt te zijn gestabiliseerd. Afgelopen week werden 722 besmettingen per 100.000  inwoners geregistreerd, tegenover 842 vorige week.