Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Moordenaar Robert F. Kennedy na halve eeuw toch niet vrij: "Een van meest beruchte misdaden in Amerikaanse geschiedenis"

Sirhan Sirhan, de moordenaar van de Amerikaanse senator Robert F. Kennedy, komt toch niet voorwaardelijk vrij. De gouverneur van de staat Californië Gavin Newsom weigert zijn vrijlating. Volgens Newsom is Sirhan, nu 77, nog altijd een gevaar voor de maatschappij.

Robert F. Kennedy, toen de Democratische senator van de staat New York, werd op 5 juni 1968 neergeschoten door Sirhan Sirhan in Los Angeles, in de staat Californië. Kennedy had er net een belangrijke verkiezing gewonnen in de presidentiële voorverkiezingen van zijn partij. Een dag nadien overleed Kennedy in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

BEKIJK: fragmenten uit de in memoriam-uitzending voor Robert F. Kennedy (archief 06/06/1968)

Videospeler inladen...

Sirhan Sirhan zit al meer dan 50 jaar in de cel voor die moord op Robert F. Kennedy. Een commissie had zich in augustus positief uitgesproken over een voorwaardelijke vrijlating. Dat wordt nu afgewezen door gouverneur Newsom. Hij heeft daar het laatste woord over.

Volgens Newsom is Sirhan, nu 77 jaar oud, nog altijd een gevaar voor de maatschappij. Hij zou onvoldoende geleerd hebben van zijn tijd in de gevangenis. "Meneer Sirhan mist het inzicht dat hem ervan zou weerhouden dezelfde gevaarlijke beslissingen te nemen als in het verleden", aldus Newsom. Sirhan weigert ook om zijn verantwoordelijkheid te aanvaarden voor zijn misdaad.

Archieffoto: Robert F. Kennedy geeft op 5 juni 1968 een toespraak in het Ambassador Hotel in Los Angeles, een dag na zijn overwinning in de Democratische presidentiële voorverkiezingen.

De sociale invloed van de moord op Robert F. Kennedy speelt ook een rol in de beslissing van Newsom. "Het is een van de meest beruchte misdaden in de Amerikaanse geschiedenis", zegt hij. De gouverneur haalt ook de timing van de moord aan. In de Verenigde Staten werd negen weken voordien Martin Luther King Jr. vermoord en vier en een half jaar voordien werd de broer van Robert, toenmalig president John F. Kennedy, vermoord in Dallas.

Sirhan kan ten vroegste pas in februari 2023 opnieuw een aanvraag doen voor zijn vrijlating. Zijn advocaat heeft al laten weten dat hij in beroep gaat tegen de beslissing van Newsom.

Meest gelezen