© Annebel van den Heuvel - creative.belgaimage.be

Omikron krijgt delta (nog) niet klein: blijven beide varianten naast elkaar bestaan? En is dat een probleem?

Uit de meest recente cijfers van Sciensano blijkt dat 88,5 procent van de coronabesmettingen in ons land op dit moment het gevolg is van een besmetting met de omikronvariant. Aan de andere kant lijkt het erop dat de meeste mensen die op intensieve zorg belanden nog steeds besmet zijn met de gevaarlijkere deltavariant. "Het kan zijn dat beide zullen blijven circuleren, maar dat hoeft geen probleem te zijn", zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano.

Omikron werd in sneltempo de dominante variant van het coronavirus, maar is er niet in geslaagd de deltavariant volledig weg te duwen. "Op dit moment is omikron goed voor 88,5 procent van de besmettingen", zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de wekelijkse persconferentie over de coronacijfers. "De overige 11,5 procent van de besmettingen is dus nog steeds het gevolg van de deltavariant."

Het lijkt erop dat de meerderheid van de mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis besmet is met de deltavariant
Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano

"Het is mogelijk dat het aandeel omikron in de komende weken nog stijgt, maar het kan ook dat beide zullen blijven circuleren", zegt Van Gucht. "In het verleden zagen we dat enkel delta erin geslaagd is om volledig te domineren: op zijn hoogtepunt was delta verantwoordelijk voor meer dan 99 procent van de besmettingen. Vorige varianten, zoals de alfavariant, zijn tot aan 80 procent geraakt, maar niet hoger. Het zou dus kunnen dat we dat hier ook zullen zien."

In de ziekenhuiscijfers stelt Van Gucht een omgekeerde evolutie vast. "Een globaal beeld hebben we nog niet, maar het lijkt erop dat de meerderheid van de mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis besmet is met de deltavariant. Er belanden ook nog mensen besmet met omikron in het ziekenhuis, maar het gaat in dat geval meestal om niet-gevaccineerden."

Het feit dat de deltavariant, die ziekmakender lijkt te zijn dan omikron, blijft circuleren, hoeft voor Van Gucht geen probleem te zijn:

Videospeler inladen...

"Er zullen sowieso nieuwe varianten komen", verduidelijkt Van Gucht. "Zelfs als in België omikron 100 procent dominant zou worden, kan het nog zijn dat de nieuwe variant uit het buitenland komt." 

Vooral onze immuniteit zal volgens Van Gucht een belangrijke rol spelen om zowel delta als omikron de baas te kunnen. "Ons immuunsysteem wordt dankzij de vaccinatie- en boostercampagne steeds beter. Dat zorgt er niet alleen voor dat nieuwe varianten het moeilijker zullen krijgen om door te breken, maar ook dat wie nog besmet wordt, vaak mildere klachten zal hebben dan vroeger."

Rustig voorjaar, "normale" zomer

Toch blijft Van Gucht voorzichtig: "Ook in de Verenigde Staten is er op dit moment een grote omikrongolf en die gaat gepaard met volle ziekenhuizen en 1.000 tot 2.000 overlijdens per dag." Hij wijst er wel op dat in Amerika minder mensen gevaccineerd zijn dan bij ons en dat mensen er ook meer last hebben van onderliggende aandoeningen.

Van Gucht eindigt met een positieve boodschap: "We hopen allemaal dat het voorbij gaat, maar de waarheid is dat we dat niet zeker kunnen weten. Ik verwacht een rustigere periode na omikron. Ik denk dat we een rustig voorjaar en misschien zelfs een "normale" zomer tegemoet gaan, maar het is moeilijk om te voorspellen wat het najaar en de winter zullen brengen." 

Ook viroloog Marc Van Ranst was gisteren tijdens "De afspraak" voorzichtig optimistisch dat de eerste stap naar een ongevaarlijk virus is gezet. "Er zijn goede argumenten om te geloven dat we tegen deze zomer in een andere wereld vertoeven"

Videospeler inladen...

Meest gelezen