KLM-baas Pieter Elbers zo populair dat personeel massaal protesteert tegen zijn gedwongen vertrek

Het komt niet zo vaak voor: het personeel van een groot bedrijf dat actie voert omdat ze hun baas niet willen zien vertrekken. Dat is aan de gang bij KLM. Het gaat dan ook om meer dan zijn baan: de Nederlandse identiteit van de luchtvaartmaatschappij staat op het spel.

De overkoepelende groep Air France-KLM kwam donderdagavond vanuit Parijs met een kurkdroog persbericht. Pieter Elbers, de jarenlange president-directeur van KLM, gaat geen derde mandaat aan. Dat betekent concreet dat hij ten laatste in mei van volgend jaar de Nederlandse luchtvaartmaatschappij verlaat.

Het aangekondigde vertrek kwam als een schok aan bij het Nederlandse personeel. Er wordt vermoed dat groeps-CEO Ben Smith van Elbers af wou en KLM nu helemaal wil integreren in de Franse moedergroep.

Elbers is al dertig jaar aan de slag bij de “blauwe KLM-familie” en werd in 2014 president-directeur. Hij slaagde erin KLM nog grotendeels zelfstandig te laten opereren, waarbij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij op financieel vlak beduidend beter presteerde dan Air France.

De relaties tussen Smith en Elbers zouden al jaren onderkoeld zijn. De verwachting is dat Elbers’ opvolger niet meer de titel “president-directeur” zal dragen en duidelijk ondergeschikt zal zijn aan de groeps-CEO.

Petitie

Het KLM-personeel reageert verbijsterd en is een petitie gestart om hun steun aan hun baas te betuigen. “Elbers moet door bij KLM”, vragen de initiatiefnemers. “Hij heeft KLM door extreem moeilijke tijden heen geloodst en is zeer populair binnen de Nederlandse organisatie en daarbuiten.”

Het personeel rekent vooral op een interventie van de nieuwe Nederlandse regering. De Nederlandse staat bezit 9,3 procent van de beursgenoteerde groep. De grootste aandeelhouder is de Franse staat, met 28,6 procent van het kapitaal.

Rutte IV

Volgens Nederlandse waarnemers is het geen toeval dat Smith net nu de forcing voert om Elbers te dumpen. De nieuwe Nederlandse regering Rutte IV zit nog maar net in het zadel en is dus in snelheid te nemen.

Maar aan Franse zijde wordt gezegd dat deze herschikking er al maanden zat aan te komen. In de Franse pers staat ook te lezen dat Elbers niet afkerig zou staan tegen een vertrek en mogelijk al een nieuwe baan in het vooruitzicht heeft.

(lp)

Meer