Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsNederland

‘The Voice of Holland’ stilgelegd na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag: ‘Ruim 40 slachtoffers verenigd in chatgroep’

‘The Voice of Holland’ stilgelegd na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag: ‘Ruim 40 slachtoffers verenigd in chatgroep’
Beeld Hollandse Hoogte / Fotopersburo Edwin Janssen

‘The Voice of Holland’ is voorlopig stopgezet na meerdere beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er is aangifte gedaan tegen Ali B, een van de coaches, en bandleider Jeroen Rietbergen heeft de aantijgingen al erkend en is opgestapt. ‘Meer dan veertig vermeende slachtoffers hebben zich verenigd zich in een WhatsAppgroep.’

en

De populaire talentenjacht werd zaterdag stilgezet na verschillende beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Volgens het Nederlandse RTL Boulevard verenigden ruim veertig vermeende slachtoffers zich al in een Whatsappgroep. De bal ging aan het rollen na onderzoekswerk van het programma Boos. Verschillende vaste leden van de show liggen momenteel zwaar onder vuur. 

Afgelopen week werd er al aangifte gedaan tegen Ali B. wegens seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Dat melden verschillende Nederlandse media. De rapper is sinds 2013 verbonden aan het populaire talentenprogramma. Hij ontkent de beschuldiging. In een verklaring schrijft zijn management dat de artiest ‘nooit misbruik heeft gemaakt van zijn positie en zich nooit seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen.’

Een andere prominente medewerker van het programma, bandleider Jeroen Rietbergen, gaat zaterdag wel diep door het stof. Hij bekent zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Rietbergen, sinds 2007 de partner van presentatrice Linda de Mol, heeft seksueel contact gehad met meerdere vrouwen die bij het programma betrokken waren. Ook heeft hij ‘seksueel getinte whatsapp-berichten’ uitgewisseld. Volgens Rietbergen was er geen sprake van een machtspositie, maar “inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is”.

‘Streng’ aangesproken

Uit de verklaring van Rietbergen blijkt dat producent ITV op de hoogte was van het seksueel wangedrag. De bandleider schrijft enkele jaren geleden ‘streng’ te zijn aangesproken door de opdrachtgever, en sindsdien niet meer over de schreef te zijn geweest. Zijn advocaat Peter Plasman benadrukt dat het om meerderjarige vrouwen gaat en er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Rietbergen is per direct opgestapt bij het programma.

De aantijgingen kwamen aan het licht dankzij onderzoekswerk van het programma Boos, van oproepvereniging BNNVARA. RTL noemt de aantijgingen “zeer ernstig en schokkend”. “We nemen dit uitermate serieus. Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen.”

In overleg met producent wordt “onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek” gestart, schrijft RTL. “De uitzendingen van The Voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is.”

Twitter bericht wordt geladen...

In het populaire talentenprogramma – dat bezig was aan het twaalfde seizoen – proberen kandidaten een platencontract en 50.000 euro te winnen. Ze worden daarbij gecoacht door bekende artiesten. De coaches van dit seizoen zijn naast Ali B, zangers Anouk, Glennis Grace en Waylon.

Wie vragen heeft of hulp zoekt bij seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik kan terecht bij hulplijn 1712.