Is Covid-19 op de goede weg om gewoon griepvirus te worden?

Viroloog Marc van Ranst zei eerder deze week dat we met de Omikron-variant de richting uitgaan van iets “wat in de buurt komt van griep.” In Spanje zei de premier Pedro Sanchez dat zijn land het virus gaat monitoren alsof het een gewone griep is. De Werelgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dan weer om niet te snel van “een gewone griep” te spreken.

In Europa gaan er meer en meer stemmen op om de coronapandemie te behandelen als een gewone griepepidemie. De Spaanse premier, Pedro Sanchez, is de meest recente Europese regeringsleider die zo’n oproep lanceerde. “De situatie is niet vergelijkbaar met een jaar geleden”, zei hij afgelopen maandag in een interview met de Spaanse radiozender Cadena SER.

Sanchez zei in dat interview dat de regering bijna klaar is met het ontwikkelen van een systeem om corona “niet meer als een pandemie maar als een endemische ziekte” te beschouwen. Dat nieuwe systeem zal gebaseerd zijn op hoe jaarlijks de griep in het land wordt gemonitord. Dat betekent dat niet alle coronabesmettingen worden gerapporteerd en gevolgd.

“Gewone griep”

Ook in ons land wordt bij monde van van Ranst gesproken over een mogelijke evolutie naar een gewone griepvirus. De viroloog zei eerder deze week in een interview met Het Laatste Nieuws dat we met de Omikron-variant de richting uitgaan van iets “wat in de buurt komt van griep.” We mogen ons volgens hem niet blindstaren op het aantal besmettingen. Die zitten overigens nog altijd stevig in de lift. Tussen 5 en 11 januari werden elke dag gemiddeld 24.162 nieuwe besmettingen bevestigd in ons land. Dat is een toename in het weekgemiddelde met 51 procent tegenover de week voordien.

Van Ranst merkte in het interview wel op dat de Omikron-variant aan minder mensen het leven kost. “Nu overlijden er 18 mensen per dag, een paar weken geleden waren dat er nog 40 per dag”, klonk het toen. Volgens de meest recente cijfers is het aantal overlijdens intussen lichtjes gestegen tot gemiddeld 20 per dag.

“De ziekte blijkt dus minder ernstig te zijn en dus moeten we ons daar mentaal op in gaan stellen. Dit is iets wat we kennen. Dit komt meer in de buurt van wat een griep kan geven en wat we ieder jaar zullen zien. Het probleem is het aantal besmettingen dat leidt tot afwezigheid op het werk. Dat is een groter probleem in heel wat sectoren dan het mogelijke probleem op de intensive care”, klonk het bij de viroloog.

Van Ranst voegde er wel aan toe dat de griep een ernstige ziekte blijft. “Mensen belanden daardoor soms in het ziekenhuis en er sterven ook mensen door. Griep is zeker niet iets wat we mogen onderschatten”, aldus van Ranst.

Waarschuwing WHO

De WHO waarschuwde overigens in diezelfde week dat het nog te vroeg is om te spreken van een endemie. De organisatie zei dinsdag dat de wereldwijde uitbraak zich nog lang niet in een endemisch stadium bevindt. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht zelfs dat de helft van de mensen in Europa en Centraal-Azië in de komende zes tot acht weken een coronabesmettingen zal oplopen, naarmate Omikron zich verspreidt.

“Wat de endemiciteit betreft, zijn we er nog lang niet, en ik weet dat daar momenteel veel over wordt gediscussieerd”, zei de WHO-gezant Catherine Smallwood tijdens een persconferentie. “Endemiciteit veronderstelt dat er een stabiele circulatie van het virus is, op voorspelbare niveaus en met potentieel bekende en voorspelbare golven van epidemische overdracht.”

“Maar dat is nu ver van het geval, gebaseerd op wat we bij de start van 2022 zien. Het virus evolueert vrij snel en stelt ons voor nieuwe uitdagingen, dus we zijn nog lang niet op het punt dat we kunnen zeggen dat het endemisch is. Het kan te zijner tijd endemisch worden, maar om dat vast te pinnen op 2022 is in dit stadium een beetje moeilijk”, aldus Smallwood.

(lb)

Meer