Veel Nederlandse restaurants en cafés open als protest tegen verlenging lockdown

In Nederland waren vandaag heel wat restaurants en cafés open, uit protest tegen de verlengde lockdown voor de horeca. De heropening van de winkels is vlot verlopen. 

De Nederlandse regering heeft vorige week beslist tot een versoepeling van de coronaregels, maar een heropening van de horeca en de cultuursector was daar niet bij. Dat leidde tot een groot ongenoegen bij de horecaondernemers en uit protest openden honderden zaken vandaag toch de deuren. 

De protestactie werd door de meeste burgemeesters gedoogd. Hier en daar ging de politie wel langs met het vriendelijke verzoek de zaak te sluiten, maar er werden geen boetes uitgedeeld. De burgemeester van Utrecht beloofde dat ze zich samen met collega's uit andere steden zal inzetten voor een versoepeling van de regels voor de horeca en voor een hogere compensatie voor de geleden schade.

Volgens de huidige regels moet de horeca nog minstens tien dagen dicht:

Videospeler inladen...

Winkels opnieuw open

Beter nieuws was er voor de Nederlandse winkeliers, die vandaag opnieuw de deuren mochten opendoen.  Die heropening is vlot verlopen. Het was overal "gezellig druk", maar tot een overrompeling kwam het nergens. Ook de sportclubs en de kappers gingen terug open. 

"Ik weet natuurlijk niet alles, maar wat ik hoor is dat het overal redelijk goed gaat", zegt Ruud Kuin van de Nederlandse bond van de Buitengewone Opsporingsambtenaren. In de winkelstraten is het niet te druk en het bonnenboekje hebben zijn collega's niet getrokken. Maar dat was ook niet de bedoeling.  Er waren meer mensen die buiten een mondkapje dragen en de sfeer was goed."

Uit een opiniepeiling van het Nederlandse programma "Een Vandaag" blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders tevreden is met de versoepeling van de maatregelen, maar is de regering niet ver genoeg gegaan. Van hen mogen ook de horeca en de cultuursector weer open.

Hoewel de versoepelingen volgens de regering kunnen leiden tot wel 80.000 besmettingen per dag, overheerst bij de Nederlanders het gevoel dat er nog te veel regels zijn. De meeste ondervraagden oordelen dat er te weinig versoepeld is (42 procent) of willen zelfs dat alle maatregelen nu opgeheven worden (20 procent). 

Meest gelezen