Op het Museumplein in Amsterdam zijn opnieuw veel demonstranten bijeen voor een protestactie tegen het coronabeleid.
ROBIN UTRECHT

Coronablog - Quarantaineregels voor jonge kinderen opnieuw aangepast, Frans parlement keurt vaccinatiepas goed

De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar die gelden wanneer er een besmetting is binnen het gezin, worden weer aangepast. 30 procent van alle geteste mensen blijkt ook effectief positief te zijn, zo leren de meest recente coronacijfers. En in Frankrijk heeft het parlement de vaccinatiepas goedgekeurd. Volg hier het coronanieuws van de dag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kinderen in quarantaine bij besmetting in gezin

De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar die gelden wanneer er een besmetting is binnen het gezin, worden weer aangepast. De kinderen moeten dan in quarantaine, tenzij ze onlangs zelf het coronavirus hebben gehad. Dat zegt het gezondheidsinstituut Sciensano.

De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar werden de voorbije tijd al enkele keren gewijzigd. Op een bepaald moment werden ze gekoppeld aan de vaccinatiestatus van de volwassenen waarbij ze verbleven, en waren er andere regels indien een volwassene al dan niet volledig gevaccineerd is. 

Bekijk hier wat er precies verandert:

Videospeler inladen...

Verwarring

"Die regel heeft echter voor grote verwarring gezorgd en was op het terrein zeer moeilijk uitvoerbaar", zegt Sciensano. "Daarom heeft de Interministeriële Conferentie (IMC) samen met de ministers van Onderwijs beslist om de regelgeving opnieuw te vereenvoudigen, waarbij alle kinderen in dit geval beschouwd worden als niet-gevaccineerde hoog-risicocontacten."

Dat betekent dat bij een besmetting in het gezin de kinderen in principe tien dagen in quarantaine moeten gaan. Ze mogen vanaf dag 7 de woning verlaten als ze elke dag een negatieve zelftest afleggen en als ze in binnenruimtes steeds een mondmasker dragen (voor kinderen vanaf 6 jaar). Als het kind symptomen krijgt, moet er een test worden afgenomen door een zorgverlener.

Alleen kinderen die de voorbije vijf maanden zelf ook het virus hebben gehad, moeten niet in quarantaine. Zij moeten wel bijzondere voorzorgen nemen, zoals "het strikt dragen van een mondmasker in binnenruimtes (voor kinderen vanaf 6 jaar) en het beperken van contacten, in het bijzonder met risicogroepen".

Vanaf morgen

Sciensano wijst erop dat de regels vanaf maandag - morgen dus - gelden, maar dat de technische aspecten voor de callcenters pas vanaf 20 januari in orde zullen zijn. 

"Dit zal dus mogelijk de komende dagen leiden tot tegenstrijdige berichten voor ouders, wat we ten zeerste betreuren", klinkt het.

Frans parlement keurt vaccinatiepas goed

In Frankrijk heeft het parlement definitief de vaccinatiepas goedgekeurd, na dagenlange debatten. 215 parlementsleden stemden voor, 58 stemden tegen en 7 onthielden zich bij de stemming.

In de horeca, de cultuursector, grote winkelcentra, sportzalen en op het openbaar vervoer zal een negatieve coronatest voortaan niet meer volstaan. Iedereen ouder dan 15 zal een volledige vaccinatie nodig hebben, of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Ook op kermissen en beurzen en op het regionale openbaar vervoer wordt de pas verplicht. 

Wanneer de pas ingevoerd wordt, is nog niet duidelijk, de regering wil dat zo snel mogelijk, al rond 20 januari. De socialistische oppositie vraagt echt om de Grondwettelijke Raad te laten nagaan of de fundamentele vrijheden worden gerespecteerd

Politie zoekt dronkenman die medewerker van vaccinatiecentrum in Sint-Niklaas sloeg

In het vaccinatiecentrum van Sint-Niklaas sloeg een dronken man gisteren een medewerker in het gezicht. Het centrum lichtte de politie in maar gaf de man toch nog zijn prik. Daarna vluchtte die meteen weg. De politie heeft een proces-verbaal opgesteld en is op zoek naar de man.

Lees meer in dit artikel:

Groot-Brittannië gaat tegen eind januari maatregelen wellicht versoepelen

In Groot-Brittannië zijn er "bemoedigende signalen" dat er tegen eind januari opnieuw versoepelingen aankomen in het coronabeleid. Dat heeft de leider van de Conservatieve Partij Oliver Dowden gezegd.

De Britse regering van Boris Johnson buigt zich op 26 januari over het huidige coronabeleid. Dowden verwees naar het telewerken en de Britse gezondheidspas en benadrukte dat de maatregelen druk leggen op onder meer de horeca, de economie en de scholen. "De signalen zijn bemoedigend, maar we moeten alle gegevens afwachten alvorens we een definitieve beslissing nemen", aldus Dowden.

Britse media vermoeden dat de versoepelingen deel uitmaken van een strategie om het imago van premier Boris Johnson te herstellen. Johnson is de afgelopen weken in het nauw gebracht door verhalen over borrels en feestjes op Downing Street 10. Zo zou er een feestje zijn geweest op de avond voor de begrafenis van prins Philip vorig jaar en werd er wekelijks een borrel gehouden voor mensen die in de ambtswoning van Johnson werkten, ook toen dat niet mocht vanwege coronamaatregelen.

Dowden zei eerder dat Boris Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk moet blijven ondanks die illegale borrels. Dowden zei tegen de Britse omroep BBC te verwachten dat de regering nu maatregelen neemt tegen de feestjes.

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit in Nederland

Nog nooit zijn in Nederland zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.308 meldingen van positieve tests. Op vrijdag meldde het instituut ruim 35.000 bevestigde besmettingen, het laatste record. 

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 226.136 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 32.305 nieuwe gevallen per dag, en ook dat is een verdere aanscherping van het record. Het gemiddelde stijgt voor de negentiende dag op rij. Eerder deze week ging het weektotaal voor het eerst door de grens van 200.000.

Het aantal gemelde sterfgevallen daalt juist verder. In de afgelopen dag registreerde het RIVM dat zeven mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 76 sterfgevallen gemeld, gemiddeld bijna elf per dag. Het sterftecijfer is daarmee terug op het niveau van eind oktober. Toen was de huidige besmettingsgolf net begonnen.

Dat het overlijden van deze coronapatiënten nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen dag zijn overleden. Dit wordt soms pas na een tijdje geregistreerd. Bovendien worden in weekeindes minder sterfgevallen doorgegeven dan doordeweeks. Daar komt bij dat het werkelijke aantal doden hoger kan liggen, omdat het niet verplicht is om te melden dat een coronapatiënt is gestorven.

Opnieuw coronaprotest in Amsterdam

In Amsterdam zijn er opnieuw duizenden mensen samengekomen voor een protestactie tegen het coronabeleid. In een mars zijn ze vanuit verschillende plekken in de stad richting het Museumplein getrokken. Van daaruit wordt een optocht door de stad gehouden, waarbij ook een delegatie boeren met hun trekkers zal aansluiten.
 
Op Twitter vraagt de gemeente Amsterdam aan de demonstranten om de coronaregels te respecteren. Een deel van de stad is uitgeroepen tot "veiligheidsrisicogebied", wat betekent dat de politie sowieso iedereen in die omgeving kan fouilleren.
 
Op 2 januari waren er al grote coronaprotesten in Amsterdam. Het werd toen een woelige dag, met veel politietussenkomsten, en demonstanten die zich her en der doorheen de stad bewogen tussen verschillende locaties.

Wetsontwerp rond vaccinatieverplichting in Oostenrijk klaar

Oostenrijk wil als eerste lidstaat in de Europese Unie de verplichte vaccinatie tegen het coronavirus begin februari invoeren, zoals gepland. Het wetsontwerp daarover is voorgesteld. 

Gisteren kwamen er in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen nog duizenden mensen op straat, als protest tegen de wet. Er is in Oostenrijk veel discussie over zo'n vaccinatieverplichting, maar volgens de Oostenrijkse regering is het een gerechtvaardigd en noodzakelijk middel om de pandemie te bestrijden. 

De Oostenrijkse regering wil vaccinatie verplichten vanaf 18 jaar, en niet vanaf 14 jaar zoals lang sprake van was. De wet geldt voor iedereen die een woonplaats heeft in Oostenrijk, al zijn er uitzonderingen voorzien voor zwangere vrouwen en mensen die om medische redenen zich niet kunnen laten vaccineren. Wie genezen is na een infectie, is voor 180 dagen vrijgesteld.

Vanaf midden maart start Oostenrijk met controles, onder meer via de weg. Wie geen coronaprik heeft, krijgt een laatste kans en riskeert anders een boete van 600 tot 3.600 euro.

Het parlement moet de vaccinatiewet nog aannemen, maar dat geldt als een formaliteit omdat de conservatieve ÖVP en de Groenen een meerderheid hebben. In de oppositie is enkel de rechtspopulistische FPÖ categoriek tegen. 

Arts en ex-adviseur voor Afghaanse regering werkt nu in testcentrum in Gent

Zes jaar geleden vluchtte Syed Wahidi (49) met zijn gezin weg uit Afghanistan voor de taliban, na een aanslag op zijn leven. Vandaag is hij zo goed als dagelijks aan de slag in het testcentrum van het AZ Sint-Lucas in Gent. Hij werkt aan zijn kennis van het Nederlands en droomt van een toekomst als huisarts in ons land.

Lees meer in dit artikel:

Twee nieuwe coronamedicijnen goedgekeurd

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in een advies opnieuw twee coronamedicijnen aanbevolen. Een middel dat voorkomt dat mensen die besmet zijn, ernstig ziek worden, en een middel voor patiënten die al erg ziek zijn.

Bekijk hier om welke medicijnen dat het gaat: 

Videospeler inladen...

Maar hoe moeten we deze medicijnen nu zien? Zijn ze het ultieme redmiddel of eerder een extra hulpmiddel in de strijd tegen de pandemie? We lijsten alle vragen voor jou op: 

Moeten de experten in de GEMS vaker wisselen? "Zeker een optie"

Zou het een goed idee zijn om samenstelling van de GEMS, het adviesorgaan met experten over het coronabeleid, wat vaker te laten roteren. Ja, zegt alvast GEMS-lid en motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste in "De zevende dag". Daar werd gedebatteerd over het zogenoemde Wintermanifest: een tekst waarin het huidige coronabeleid op de korrel wordt genomen, en wordt opgeroepen om het in de toekomst anders aan te pakken.

"Een rotatiesysteem is zeker een optie, want de mensen in de GEMS zetten zich al zo lang zo sterk in. Het zou gezond zijn voor onszelf, en interessant voor het beleid", zegt Vansteenkiste. "Al hoor ik genoeg experts zeggen "ik wil niet in uw schoenen staan".

De GEMS uitbreiden, met experten uit meer verschillende wetenschappelijke disciplines en vertegenwoordigers van verschillende sectoren: dat is volgens viroloog Marc Van Ranst niet altijd werkbaar. "Als het spannend is, dan lukt dan niet. Dan zegt de regering tegen ons: "we willen morgen een advies". "Akkoord, maar het brandt niet altijd, en we evolueren naar een andere fase", vindt kerkjurist Rik Torfs, één van de ondertekenaars van het Wintermanifest.

Bekijk hier het debat uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen