Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ex-president Trump stelt zich nog geen kandidaat, maar zegt wel: "We gaan Witte Huis in 2024 opnieuw innemen"

In de Verenigde Staten, in de staat Arizona, heeft de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn eerste toespraak van 2022 gehouden. Hij sprak over de problemen in de VS waaronder de pandemie en de inflatie. Trump zei niet of hij zichzelf opnieuw kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. 

Omringd met bordjes en vlaggen waarop onder meer de slogan "Save America" te lezen staat, hield Donald Trump een toespraak in Arizona.

Tijdens zijn eerste rally van het jaar had de ex-president het ook over het parlementaire onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Hij herhaalde zijn bekende beschuldiging dat de verkiezingen van 2020 "gestolen" zijn. “We hebben er veel bewijs voor”, herhaalde hij opnieuw. 

Bekijk hieronder de reportage van onze correspondent Björn Soenens. Aansluitend geeft hij ook zijn analyse in "De zevende dag."

Videospeler inladen...

Volgens VS-correspondent Björn Soenens had nooit eerder een verliezend president zo veel grip op en zoveel macht over zijn partij en zijn miljoenen kiezers. En dit zelfs na de bestorming van het Capitool.

“Wie de leugen over de gestolen verkiezingen niet omarmt, die vliegt eruit, wordt afgedreigd of druipt zelf af. Zijn supporters blijven beweren dat de verkiezing toebehoort aan Trump”, weet Soenens nog.

Bovendien vertelde Trump een ander versie van de feiten over de bestorming van het Capitool in zijn speech. Hij had het onder meer over “vredelievende ongewapende patriotten” en dat "het vandalisme werd uitgelokt". 

Beluister het gesprek van VS-correspondent Björn Soenens over de eerste Trump-rally in "De ochtend" op Radio 1

President VS Biden is "incompetente gek"

Ook de huidige president van de VS kreeg er van langs. “Joe Biden werd afgeschilderd als een incompetente gek en tiran”, voegt Soenens nog toe.

Trump eindigde zijn toespraak met een opzwepend betoog dat de Republikeinse partij weer “de macht zal pakken” in de VS. Toeschouwers juichten toen Trump zei dat “In 2024 gaan we het Witte Huis opnieuw innemen”. Maar hij zei niet dat hij zichzelf daar kandidaat zal voor stellen.

Het was de eerste toespraak van Trump in het jaar 2022. Op 29 januari houdt hij opnieuw een rally, dan in de staat Texas.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen